Voorkom heffing wegens verkapte VUT!
Eerder stoppen? Wilt u een arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigen omdat u de werknemer de kans geeft voor zijn AOW-/pensioenleeftijd te stoppen met werken? Let op. Er kan sprake zijn van een verkapte VUT met een extra naheffing. Tip. U ontkomt alleen aan deze heffing over de uitkering bij ontslag wanneer aan een van de twee volgende toetsen wordt voldaan.
Kwantitatieve toets
Als er aan de kwantitatieve toets wordt voldaan, is er geen sprake van een verkapte VUT-uitkering en bent u dus gevrijwaard van de extra heffing. U voldoet aan deze toets in een van de hiernavolgende gevallen.
- De uitkeringen uit de ontslagvergoeding stoppen voor de 55-jarige leeftijd en de uitkeringen plus de WW-uitkering in de tussenliggende periode zijn niet hoger dan 100% van het laatstverdiende salaris.
- Als uitkeringen doorgaan na de 55-jarige leeftijd, mogen de uitkeringen plus de WW-uitkering maar max. 70% van het laatstverdiende salaris bedragen. Let op. De uitkering moet dan wel uiterlijk twee jaar voor de pensioendatum eindigen.
Tip. Soms is het gemakkelijk te zien of u aan deze eisen voldoet. Geeft u bijvoorbeeld iemand van 30 jaar twee jaarsalarissen mee, dan is er niets aan de hand. De werknemer kan duidelijk niet eerder (direct) met pensioen door uw uitkering.
U voldoet niet? Voldoet u niet aan de kwantitatieve toets of kunt u dat niet snel beoordelen, check dan of u misschien wel aan de kwalitatieve toets voldoet en zo kunt ontkomen aan de extra heffing.
Kwalitatieve toets
De andere mogelijkheid om aan heffing te ontkomen is te voldoen aan de kwalitatieve toets. U voldoet als de reden van ontslag niet samenhangt met de leeftijd van de werknemer, maar met een objectieve reden, zoals disfunctioneren of vervallen van functies. Zorg wel voor een goed dossier. U moet immers achteraf goed kunnen onderbouwen dat er inderdaad geen sprake was van leeftijdsontslag, maar van een objectieve reden (niet zijnde de leeftijd). Alleen zo kunt u naheffing voorkomen!
De bedoeling is doorslaggevend
Wanneer objectieve reden? Lang heeft de fiscus het standpunt ingenomen dat een ontslagregeling bij bijv. een reorganisatie ertoe leidde dat met name ouderen vertrokken. Dan zei hij dat leeftijdsontslag de bedoeling was van de werkgever. Recentelijk heeft de Hoge Raad, 22.06.2018 (HR:2018:958) , nog geoordeeld over een sociaal plan. De fiscus vond dat er sprake was van een verkapte VUT, maar kreeg de deksel op de neus van de rechters. De HR oordeelde namelijk dat de werkgever juist niet had geprobeerd oude werknemers te ontslaan, maar op basis van objectieve normen personen aan had gewezen. Dat het resultaat wel was dat met name oudere werknemers vertrokken, maakte dat niet anders. Tip. Twijfelt u of een extra heffing verschuldigd is, dan kunt u uw geval het beste eerst voorleggen aan de Belastingdienst en vooraf vragen om een beoordeling.
Alternatief? Alternatief is dat u uw werknemer geen vergoeding in geld meegeeft, maar bijvoorbeeld zijn pensioentekort aanvult.
De rechterlijke uitspraak en voorbeeldbrief kunt u vinden op http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.18.02).