Uitspraak op bezwaar verplicht per post
Elektronisch berichtenverkeer
Wettelijk geregeld. Sinds 1 juli 2004 is in de wet opgenomen dat het berichtenverkeer tussen de overheid en burgers elektronisch mag verlopen, tenzij de wet anders bepaalt of een vormvoorschrift zich hiertegen verzet.
Belastingdienst. Pas sinds 1 november 2015 is in de wet opgenomen dat het berichtenverkeer tussen de Belastingdienst en de belastingplichtige uitsluitend elektronisch plaatsvindt. Het berichtenverkeer met de Belastingdienst kan echter niet ineens volledig verplicht elektronisch worden en daarom is er gekozen voor een ‘ingroeiregeling’. Dit betekent dat er bepaalde berichten kunnen worden aangewezen die (voorlopig) nog niet digitaal verzonden mogen worden.
Bezwaarberichten. Deze uitzonderingen zijn opgenomen in de Regeling elektronisch berichtenverkeer Belastingdienst. Hierin staat onder meer opgenomen dat alle ‘berichten in verband met bezwaar, beslissingen op bezwaar betreffende alle aanslagen en voor bezwaar vatbare beschikkingen’ vooralsnog uitgezonderd zijn van het verplichte elektronisch berichtenverkeer. Dit betekent dus dat de verzending van een uitspraak op bezwaar in elk geval per post moet plaatsvinden. Dit heeft de Hoge Raad onlangs, 25.05.2018 (HR:2018:758) , nog eens bevestigd.
Wat speelde er?
E-mail. De inspecteur had op 21 december 2015 een uitspraak op een bezwaarschrift per e-mail verstuurd aan de adviseur van de belastingplichtige. In deze e-mail had de inspecteur aangegeven dat de uitspraak ook per post werd toegezonden.
Niet-ontvankelijk. De belastingplichtige ging tegen deze uitspraak op bezwaar in beroep, maar diende het beroepschrift pas op 15 maart 2016 in. De rechtbank verklaarde dit beroepschrift niet-ontvankelijk omdat de beroepstermijn van zes weken al ruim was overschreden.
Voldoende kenbaar. De rechtbank was van mening dat de adviseur voldoende kenbaar had gemaakt dat hij via de elektronische weg bereikbaar was omdat er veelvuldig e-mailcontact met de inspecteur had plaatsgevonden. Hierdoor hoefde de inspecteur niet aannemelijk te maken dat de uitspraken ook per post waren verzonden.
Hoge Raad. De Hoge Raad heeft aangegeven dat de uitspraak op een bezwaarschrift uitgezonderd is van het verplichte elektronisch berichtenverkeer. Dit betekent dus dat deze berichten in ieder geval nog per post verzonden moeten worden. Een nieuwe rechter zal dan ook moeten beoordelen of de inspecteur de uitspraken ook per post heeft verzonden.
Gevolgen voor u
Bezwaarschrift. De Belastingdienst biedt u steeds meer de mogelijkheid om uw bezwaarschrift digitaal in te dienen. Zo kunt u tegen uw aanslag inkomstenbelasting voortaan digitaal bezwaar maken via de nieuwe online bezwaarvoorziening. Maar tegen de definitieve berekening van een toeslag moet u nog per post bezwaar maken. Let op. Bekijk dus vooraf goed of u uw bezwaarschrift elektronisch kunt verzenden. Als achteraf blijkt dat dit niet mogelijk was, kunt u zomaar tegen een termijnoverschrijding aanlopen waardoor uw bezwaarschrift niet-ontvankelijk is.