BOER EN BEDRIJF - 21.08.2018

Fosfaatrechten, wanneer nodig voor vleesvee?

Heeft u vleesvee en twijfelt u voor welke dieren u fosfaatrechten nodig heeft? Onlangs is bekend geworden voor welk jongvee/vleesvee u fosfaatrechten nodig heeft. Wat speelt er? Waar moet u rekening mee houden?

Bestemming. Voor melkkoeien en jongvee dat bestemd is om melkkoe of zoogkoe te worden, heeft u fosfaatrechten nodig. De bestemming is dus van belang en het feit of het dier afkalft of niet.

Wijziging bestemming. Het kan voorkomen dat de bestemming van een dier wijzigt, bijvoorbeeld als een bepaald dier (vrouwelijk jongvee) niet drachtig te krijgen is, en daarom op enig moment voor de slacht wordt afgevoerd. Aangezien uw bedoeling was om het dier wel te laten afkalven, heeft u fosfaatrechten voor dit dier nodig. Dit geldt tot het moment dat u besluit om het dier niet meer te laten afkalven maar u het voor de slacht wilt afvoeren (eventueel na een afmestperiode). Voor de periode na dit besluit heeft u geen fosfaatrechten nodig voor dit dier. Tip. Leg het moment van dit besluit vast in uw administratie en registreer dit dier vanaf dat moment onder diercategorie 122!

Het kan ook voorkomen dat u dieren (bijvoorbeeld vrouwelijk vleesvee) heeft waarbij u pas op een latere leeftijd besluit om het dier te insemineren en te laten afkalven. Voor deze dieren heeft u met terugwerkende kracht (vanaf de geboorte) fosfaatrechten nodig. Dat geldt ook als de dieren naar een ander bedrijf zijn gegaan en daar pas afkalven.

Voor welke dieren fosfaatrechten nodig?

De bestemming van het jongvee is dus bepalend of er fosfaatrechten nodig zijn. Het mag duidelijk zijn dat u fosfaatrechten nodig heeft voor melkkoeien en jongvee dat bestemd is om melkkoe of zoogkoe te worden. Het is belangrijk om de dieren juist te registreren. De dieren waarvoor u fosfaatrechten nodig heeft, vallen onder categorie 100, 101 en 102.

Droogstaande koeien. Ook voor droogstaande koeien heeft u fosfaatrechten nodig, ook als ze tijdelijk op een niet-melkveebedrijf gehouden worden. De categorie die van toepassing is op deze dieren is 100 en niet 120.

Wanneer geen fosfaatrechten?

U heeft geen fosfaatrechten nodig voor vleesvee dat gehouden wordt voor de vleesproductie en niet afkalft. Ook hierbij is de registratie van belang. Deze dieren moet u registreren met een van de ‘vleesveecategorieën’: 112, 115, 116, 117 of 122.

Herbeschikking. Nu duidelijk is voor welke runderen er geen fosfaatrechten nodig zijn, gaat RVO na of de fosfaatrechten terecht zijn toegekend. U kunt een herbeschikking met minder fosfaatrechten krijgen als er in het verleden fosfaatrechten toegekend zijn aan dieren die uiteindelijk toch niet afgekalfd hebben. Hiervan zal met name sprake zijn bij zoogkoeienhouderijen en gemengde bedrijven die op 2 juli 2015 vrouwelijk jongvee hadden, dat uiteindelijk niet heeft afgekalfd.

Afhandeling. Nu duidelijk is voor welke dieren er fosfaatrechten nodig zijn, kan RVO lopende zaken afhandelen, zoals bezwaren op toekenning fosfaatrechten, aanvragen voor toekenning fosfaatrechten (als deze niet eerder zijn ontvangen) en meldingen overdracht fosfaatrechten.

Vrijstelling fosfaatrechten. Onlangs is er ook een conceptvrijstellingsregeling voor zoogkoeien gepubliceerd. Als u zoogkoeien houdt, kunt u onder voorwaarden kiezen voor een vrijstelling van het fosfaatrechtenstelsel. Een van de voorwaarden is dat u de toegekende fosfaatrechten in moet leveren. De vrijstellingsregeling is nog niet definitief en zal pas in oktober ingaan.

U heeft geen fosfaatrechten nodig voor vleesvee dat gehouden wordt voor de vleesproductie en niet afkalft. Belangrijk is dus dat u deze dieren onder de juiste categorie registreert (categorie 112, 115, 116, 117 of 122). Houd uw administratie hierop secuur bij, zodat deze duidelijk is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01