Administratieve overlast voor VvE
Administratieve overlast
Uitvoering project. De VvE waar Hans lid van is, heeft een project laten uitvoeren. Hans wil nader onderzoek doen naar de gang van zaken, omdat hij vindt dat er bij de uitvoering veel mis is gegaan. Er is echter al decharge verleend voor de periode waarin het project is uitgevoerd. Een eerder verzoek van Hans om dit dechargebesluit te herzien, heeft de vergadering afgewezen.
Bezwaar. Hans maakt zijn ongenoegen hierover kenbaar door het sturen van een enorme hoeveelheid e-mails aan het VvE-bestuur en de (professionele) VvE-beheerder. Ondanks veelvuldige inhoudelijke reacties blijft Hans zijn bezwaren uiten en blijft hij (opnieuw) vragen stellen. Dit kost het bestuur en de beheerder van de VvE (natuurlijk) nodeloos veel tijd.
Doorbelasten extra kosten
Extra tijd voor eigen rekening. Om (extra) kosten door administratieve overlast te voorkomen, bepaalt de vergadering van de VvE dat iedere VvE-eigenaar maximaal één uur per jaar gebruik mag maken van de diensten van de professionele beheerder. Alle extra uren komen voor eigen rekening. Hans vindt dit besluit onredelijk en vraagt eerst de kantonrechter en daarna het Gerechtshof Amsterdam, 18.05.2018 (GHAMS:2018:1390) , om het besluit te vernietigen.
Besluit niet onredelijk. Het hof oordeelt echter dat het genomen besluit niet onredelijk is. Het hof houdt hierbij rekening met het feit dat voor het project waartegen Hans zo veelvuldig bezwaar heeft gemaakt, al decharge is verleend. Bovendien is de vergadering niet bereid gebleken om dit besluit te herzien. Het hof oordeelt dan ook dat het project is afgesloten en dat Hans zich daarbij heeft neer te leggen.
Het moet wel in verhouding zijn. Daarnaast heeft het besluit betrekking op alle extra beheerkosten en niet alleen op de informatieaanvragen ten aanzien van het betreffende project. Omdat er niet is gesteld of aangetoond dat één uur per jaar te weinig is voor het (proportioneel) inwinnen van andersoortige informatie, vindt het hof het besluit niet onredelijk. Let op. VvE-leden moeten altijd de mogelijkheid hebben om het beleid en de financiële administratie te controleren. Zolang dat op proportionele wijze gebeurt, mogen er in principe geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Boete tegen overlast
Eerst waarschuwen. Naast het doorbelasten van de extra kosten, wil de VvE boetes opleggen als Hans (administratieve) overlast blijft veroorzaken. De vergadering neemt eerst een ‘waarschuwingsbesluit’, om zo vast te leggen wat Hans in de toekomst wel en niet mag. Dan weet Hans hoe hij zich in het vervolg moet gedragen. Tip. Zorg dat de waarschuwing aan het betreffende VvE-lid ondubbelzinnig is geformuleerd.
Grondslag opleggen boetes? Omdat Hans tot drie keer toe in strijd handelt met het waarschuwingsbesluit, legt de VvE drie boetes op. De vraag die het hof moet beantwoorden, is of daarvoor een grondslag is. Volgens het hof is daarvoor inderdaad een grondslag. Het hof vindt niet dat er sprake is van misbruik van bevoegdheid. Bovendien maakt het besluit geen inbreuk op het recht op vrijheid van meningsuiting van Hans.