ONTSLAGVERGOEDING - 26.04.2018

Wat nu met een slapend dienstverband?

Als een werknemer ontslagen wordt na twee jaar ziekte, moet de werkgever hem een transitievergoeding betalen. Veel werkgevers kiezen ervoor om dan maar niet te ontslaan. Wat is er nu nieuw?

Niet ontslaan? Na twee jaar ziekte stopt normaal gesproken de verplichting om loon te betalen, maar dat betekent niet automatisch dat het dienstverband dan ook eindigt. Daarvoor moet de werkgever een ontslagvergunning aanvragen, waarna hij de arbeidsovereenkomst kan opzeggen. Hij moet dan bovendien een opzegtermijn hanteren en een transitievergoeding betalen.

Waarom niet ontslaan? Veel werkgevers vinden het onredelijk dat zij twee jaar loon tijdens ziekte moeten doorbetalen en dan als klap op de vuurpijl ook nog een transitievergoeding moeten betalen. De regering heeft al in 2016 aangekondigd dat zij een compensatieregeling zou gaan maken. Veel werkgevers kiezen er dan ook voor om de werknemer dan maar niet te ontslaan en wachten de compensatieregeling af. Zij houden het dienstverband als het ware ‘slapend’.

Niet alleen voordelen. Dit lijkt een slimme oplossing, maar deze kent ook nadelen. Immers, als de werknemer zich op enig moment weer beter voelt, kan hij zich melden bij de werkgever, die hem dan (opnieuw) moet re-integreren. Een ander nadeel is dat de jaren dat er sprake is geweest van een slapend dienstverband, meetellen voor de berekening van de transitievergoeding.

Wat is er nu nieuw? Door de kabinetsformatie is de compensatieregeling op de lange baan geschoven, maar minister Koolmees (SZW) heeft nu aangekondigd dat de regeling per 1 januari 2020 ingaat. Verder beantwoordde de minister ook Kamervragen. Wat is er nu nieuw?

Slapen is duur. De minister wijst er nadrukkelijk op dat de compensatieregeling niet geldt voor de periode dat het dienstverband slapend is gehouden. Tijdens deze periode (na twee jaar ziekte tot de ontslagdatum) loopt de opbouw van de transitievergoeding ‘gewoon’ door. De compensatie zal berekend worden over de duur van het dienstverband tot de datum dat het dienstverband bij twee jaar ziekte had kunnen eindigen. De compensatie geldt voor alle gevallen waarin een medewerker na 1 januari 2015 twee jaar ziek is geweest Het maakt daarbij niet uit wanneer de transitievergoeding is betaald.

De periode dat het dienstverband ‘sliep’ telt mee voor de opbouw van de transitievergoeding, maar niet voor de compensatie van deze vergoeding. Overweeg dus de werknemer toch te ontslaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01