VERKOOP - 25.04.2018

Let op voor de gevolgen van onjuiste asbestsanering

Dat de regelgeving omtrent asbest(sanering) streng is, is bekend. Als verkopend makelaar moet u een koper informeren over de aanwezigheid van asbest. Waar moet u op letten als uw cliënt het asbest voor de verkoop (laat) saneren?

Illegale asbestsanering

Schoon schip maken. De Inspectie SZW maakte vorig jaar zomer melding van de dubieuze rol van een makelaar bij illegale asbestsanering. De Inspectie SZW werd getipt dat een makelaar bij twee woningen in Wassenaar een saneerder had aanbevolen die op onjuiste wijze te werk ging.

Op heterdaad. Op een van de twee adressen troffen de inspecteurs de malafide saneerder aan. Hij wilde daar op dat moment gaan werken aan een asbesthoudende vloer zonder veiligheidsmaatregelen. De huizen zouden nog verkocht worden en de bewoners werden geconfronteerd met een financiële strop, omdat moest worden onderzocht of er in de woningen geen asbestvezels waren achtergebleven. Zij moesten ook een gecertificeerd bedrijf inhuren om de achtergebleven asbest te verwijderen.

Strenge regels. Alleen gecertificeerde partijen mogen asbest verwijderen. Wat moet u weten als de sanering niet volgens de regels is uitgevoerd?

Bestuurlijke boete of strafrecht?

Twee soorten. Een overtreding van asbestregelgeving kan op twee manieren worden gestraft: via een bestuurlijke boete of via het strafrecht.

Bestuurlijke boete. Een bestuurlijke boete wordt opgelegd wegens overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet en kan dus alleen worden opgelegd aan werkgevers. Daarbij gaat het om niet-gecertificeerde werkgevers waarvan een werknemer bij de inventarisatie of de sanering het Arbeidsomstandighedenbesluit overtreedt. Denk hierbij aan de werkgever in het Wassenaars voorbeeld die zijn werknemers zonder veiligheidsmaatregelen laat saneren of aan een huismeester die van zijn werkgever (en verhuurder) opdracht krijgt om onderhoud uit te voeren aan materialen die later asbesthoudend blijken te zijn.

Strafrechtelijk. Art. 173a en 173b Wetboek van Strafrecht stellen het opzettelijk in de lucht verspreiden van o.a. asbest strafbaar. Daarnaast is vervolging mogelijk als het Asbestverwijderingsbesluit 2005 wordt overtreden, bijv. als een particulier of bedrijf werkzaamheden uitvoert waarvoor een gecertificeerd bedrijf had moeten worden ingeschakeld. De algemene gedachte is dat meer ernstige zaken strafrechtelijk vervolgd worden en minder ernstige zaken via een bestuurlijke boete.

Omgekeerde wereld

Strafrechtelijk is voordeliger. De praktijk wijst echter uit dat een strafrechtelijke sanctie vaak minder zwaar is dan een bestuurlijke boete. De eis van het OM in een strafzaak tegen een rechtspersoon ligt vaak rond de € 50.000,-, terwijl de bestuurlijke boete - met name bij bedrijven met veel werknemers - al snel richting de € 100.000,- gaat. Bovendien blijkt uit onderzoek dat in veel strafzaken uiteindelijk vrijspraak volgt, terwijl de bestuursrechter een boete bijna nooit vernietigt. Men kan dus beter voor een ernstige asbestverdenking voor de strafrechter staan, dan een bestuurlijke boete krijgen voor een minder ernstig feit. Helaas is de keuze niet aan u.

Let op. Uiteraard geldt vanzelfsprekend dat u als verkopend makelaar of eigenaar nooit op illegale wijze asbest moet (laten) saneren. De financiële gevolgen voor u en uw opdrachtgevers (verkopers) zijn immers zeer groot.

Voor asbestverwijdering gelden er strenge regels. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen dit doen. Bij overtreding worden er hoge boetes uitgedeeld. Een ernstige overtreding kan vreemd genoeg beter voor de strafrechter komen dan voor de bestuursrechter, omdat dit tot minder zware boetes kan leiden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01