Gemeente mag gemachtigde passeren
WOZ-waarde. Jan is eigenaar van een vrijstaande woning met garage. Hij heeft een geschil met de gemeente over de WOZ-waarde over 2016. Jan wordt bijgestaan door een gemachtigde. In de beroepsfase wil de gemeente nadere informatie hebben. De gemeentelijke taxateur vraagt dit niet aan de gemachtigde, maar rechtstreeks aan Jans echtgenote An.
Rechtstreeks. De gemeentelijke taxateur stelt An vragen over het voorzieningenniveau van de woning. In hoger beroep stelt Jan zich op het standpunt dat de gemeente niet rechtstreeks vragen aan hem of zijn vrouw had mogen stellen, dit had volgens hem via de gemachtigde gemoeten. Daarvoor had hij immers een deskundige ingeschakeld.
Onrechtmatig verkregen? Jan stelt dat de informatie die An heeft verstrekt en die kennelijk nadelig voor hen is, moet worden aangemerkt als onrechtmatig verkregen bewijs. Let op. Het gebeurt wel vaker dat de overheid ver gaat om informatie te krijgen. De rechter geeft de overheid hierbij erg veel ruimte en oordeelt zelden dat er sprake is van onrechtmatig verkregen bewijs.
Hanteren dwangmiddel. In een zaak voor de Hoge Raad, 10.02.1988 (HR:1988:ZC3761) , ‘verzocht’ een bestuursorgaan tijdens een procedure om informatie buiten de rechter om. Daarbij hanteerde het bestuursorgaan een dwangmiddel (omkering van de bewijslast) om de belastingplichtige te bewegen aan bewijsvoering in zijn nadeel mee te werken. Volgens de rechter was het verkregen bewijs inderdaad onrechtmatig.
Geen ontoelaatbare dwang. In het geval van Jan en An was er volgens de rechter geen sprake van dat An onder dwang bewijs tegen zichzelf had verstrekt. Daarom mocht de gemeentelijke taxateur in dit geval vragen stellen aan An. Let op. Het is moeilijk om vast te stellen wanneer er sprake is van ontoelaatbare dwang. Iemand heeft altijd het recht om niet te antwoorden met als argument dat de gemachtigde de informatie verstrekt.
Niet onrechtmatig verkregen. Volgens het hof, 30.03.2018 ( GHARL:2018:2483) , heeft de taxateur de door An verstrekte gegevens niet onrechtmatig verkregen. Daarbij speelt waarschijnlijk een rol dat er in dit geval geen sprake was van toepassing van een dwangmiddel.
Korte lijntjes. Vooral gemeenten houden bij geschillen erg van ‘korte lijnen met de burger’. Dit is meestal alleen voor het eigen gemak van de gemeente en slecht voor de burger. Probeer er als gemachtigde zowel bij de gemeente als bij uw cliënt op aan te sturen om alle contacten via u te laten verlopen. Let op. Instrueer uw cliënt dat hij in elk geval nooit zonder voorafgaand advies zijn rechten moet prijsgeven.