BOER EN BEDRIJF - 23.02.2018

Overdracht fosfaatrechten bij in- en uitscharen

Had u op 2 juli 2015 runderen uitgeschaard en zijn hiervoor fosfaatrechten toegekend aan de inschaarder? Dan kunt u deze fosfaatrechten overnemen zonder korting. De inschaarder moet hier wel mee instemmen. Wat speelt er nu?

Fosfaatrechten voor inschaarder. Had u op 2 juli 2015 melkvee (cat. 100, 101, 102) uitgeschaard, dan krijgt de inschaarder op basis van deze dieren fosfaatrechten. Fosfaatrechten worden immers toegekend aan de houder van de dieren op 2 juli 2015.

Overnemen rechten

Bij uitscharen houdt u de runderen vaak een gedeelte van het jaar op het eigen bedrijf. Voor deze runderen heeft u fosfaatrechten nodig. Deze zijn echter aan de inschaarder toegekend als u de runderen op 2 juli 2015 had uitgeschaard. U kunt deze fosfaatrechten overnemen van de inschaarder. Echter bij een normale overdracht krijgt u te maken met een korting van 10%. Alleen als er sprake is van bloed- of aanverwantschap in de eerste, tweede of derde graad of erfopvolging,volgt er geen korting. Om aan deze problematiek tegemoet te komen is er een regeling voor in- en uitscharen ingevoerd.

Zonder korting

Wilt u (een gedeelte van) de fosfaatrechten overnemen van de inschaarder, dan kan dat eenmalig zonder korting van 10%. De inschaarder moet hier wel mee instemmen. U mag samen met de inschaarder bepalen of u alle fosfaatrechten overneemt of een gedeelte hiervan. U mag via deze regeling niet meer fosfaatrechten overnemen dan op basis van de ingeschaarde runderen is toegekend. Was de inschaarder in 2015 niet grondgebonden, dan worden de rechten eerst generiek gekort.

Inschaarder ook rechten nodig. Wilt u in 2018 opnieuw dieren uitscharen naar de inschaarder, dan kunt u kiezen voor een gedeeltelijke overdracht. De inschaarder heeft immers ook rechten nodig.

Ook bij jongveeopfok

Onder de definitie van in- en uitscharen vallen runderen die op 2 juli 2015 zijn uitgeschaard en uiterlijk 31 december 2017 weer zijn teruggekomen op het bedrijf van de uitschaarder. Met deze ruime uitleg van in- en uitscharen, kunt u ook gebruikmaken van deze regeling als u jongvee laat opfokken bij een jongveeopfokker. Ook hier geldt dat de jongveeopfokker moet instemmen met de overdracht. Ook moet de jongveeopfokker zelf voldoende fosfaatrechten overhouden als het bedrijf door wil gaan met jongveeopfok.

Aantonen. U moet middels de I&R aantonen dat u op 2 juli 2015 daadwerkelijk runderen heeft uitgeschaard. Vervolgens moet uit de I&R blijken dat deze runderen uiterlijk 31 december 2017 op uw bedrijf zijn teruggekomen.

Uiterlijk 31 maart melden. Wilt u van deze regeling gebruikmaken, dan moet u dit, samen met de inschaarder, uiterlijk 31 maart 2018 melden bij RVO. Dit kunt u doen door het insturen van een digitaal formulier. Beide partijen moeten dit formulier digitaal ondertekenen. Op het formulier geeft u aan hoeveel dieren u op 2 juli 2015 had uitgeschaard. Ook geeft u aan hoeveel fosfaatrechten moeten worden overgedragen van de inschaarder naar uzelf.

Nieuw overzicht. Uw melding wordt binnen acht weken verwerkt. Bij goedkeuring ontvangen beide partijen een nieuw overzicht van de geregistreerde fosfaatrechten.

Wilt u gebruikmaken van de regeling bij in- en uitscharen? Probeer dan tot overeenstemming te komen met de inschaarder. Meld de over te dragen fosfaatrechten uiterlijk 31 maart bij RVO.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01