Is stormschade verzekerd?
Of de verzekering stormschade vergoedt, hangt allereerst af van de vraag of het wel om storm gaat. Een verzekeraar vindt dat het stormt bij windkracht 7 (14 meter per seconde). Bij een melding controleert de verzekeraar dit bij het KNMI.
Roerend of onroerend
Binnen of buiten. Belangrijk is om onderscheid te maken in onroerende en roerende zaken. Dit onderscheid is van belang voor de dekking.
Let op. Roerende zaken zijn alleen tegen storm verzekerd wanneer ze zich in een gebouw bevinden. Wilt u deze buiten ook tegen storm verzekeren, dan is dat slechts beperkt mogelijk.
Begrippen. In uw verzekeringspolis staat een omschrijving van de begrippen ‘roerend’ en ‘onroerend’. Vrij vertaald is ‘onroerend’ een gebouw met alles wat daar volgens ‘algemene verkeersopvatting’ deel van uitmaakt. Dat lijkt duidelijk, maar dat is het niet altijd. Want hoe zit het bijvoorbeeld met een zonwering of lichtreclame? Tip. Wanneer zaken zonder beschadiging van het gebouw kunnen worden verwijderd, behoren deze niet tot het gebouw en worden deze als ‘roerend’ gezien.
Funderingen. Een ander ‘addertje’ heeft betrekking op de fundering. Het zal u duidelijk zijn dat de fundering bij het gebouw hoort. Toch is deze (op een enkele uitzondering na) niet standaard meeverzekerd. Tip. Wilt u dat wel, dan moet u dit extra meeverzekeren!
Onderverzekering. Nog zo’n addertje; zorg ervoor dat uw gebouwen, voorraden en inventaris voldoende verzekerd zijn om onderverzekering te voorkomen. Tip. Gebruik daarvoor bijv. een waardebepaling of een taxatie.
Gevolgschade. Door een storm kan gevolgschade ontstaan, bijvoorbeeld lekkage. Wanneer de oorzaak (storm) een gedekte oorzaak op uw polis is, is de gevolgschade ook verzekerd.
Voertuigen
Auto’s, tractoren, heftrucks en andere zelfrijdende voertuigen moet u verplicht verzekeren voor WA-schades. Daarmee heeft u echter nog geen dekking voor stormschade. Tip. Verzeker stormschade met een beperkt casco- of een cascodekking. Let op. Bij een ouder voertuig zal de verzekeraar maximaal de dagwaarde vergoeden. Houd daar rekening mee.
Aansprakelijkheid en rechtsbijstand
Mogelijk kunt u iemand aansprakelijk stellen voor stormschade. Denk aan de gemeente die verzuimd heeft een zieke boom te kappen, die op uw woning is gevallen. Of de buurman die zijn bouwvallige loods niet heeft gesloopt waardoor weggewaaide dakpannen uw auto hebben geraakt. In dat geval kan een rechtsbijstandverzekering (om iemand aansprakelijk te stellen) of een aansprakelijkheidsverzekering (wanneer u zelf aansprakelijk wordt gesteld) uitkomst bieden.
Tot slot, enkele aandachtspunten
- Mogelijk heeft u omzetverlies door een storm, bijv. omdat uw bedrijf een tijdje gesloten moet worden. Daarvoor kunt u een bedrijfsschadeverzekering afsluiten.
- Bij stormschade geldt altijd een eigen risico.
- Wanneer u zelf aan de slag gaat om meer schade te voorkomen, maak dan eerst foto’s om discussie met de verzekeraar te voorkomen.