Harde vloer in appartement, (wanneer) mag dat?
Wat zijn de regels?
Modelreglement. Veel splitsingsakten bevatten regels om geluidshinder door harde vloeren te voorkomen. Zo wordt er in het veelvuldig toegepaste Modelreglement 2006 bepaald dat contactgeluiden zo veel mogelijk moeten worden tegengegaan. Toepassing van parket en stenen vloeren is daarom niet toegestaan “tenzij dit geschiedt met inachtneming van normen die bij huishoudelijk reglement of door de vergadering zijn vastgesteld en zodanig dat geen onredelijke hinder kan ontstaan voor de overige eigenaars en/of gebruikers”.
Splitsingsakten. Het Modelreglement 1992 kent ook een (vergelijkbaar) verbod voor het aanbrengen van een harde vloerbedekking. Bij de oudere modelreglementen (1983 en 1973) moet echter worden teruggevallen op de algemene hinderbepalingen. Tip. Check in de splitsingsakte wat er is geregeld om contactgeluidshinder te voorkomen. Kijk ook of er concrete geluidsnormen zijn vastgesteld door de vergadering of in het huishoudelijk reglement.
Minimum geluidsnorm. Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) stellen lang niet altijd een concrete geluidsnorm vast. Hoe de open norm in de splitsingsakte dan moet worden ingevuld, verduidelijkt een recent vonnis van de Rechtbank Amsterdam, 24.11.2017 (RBAMS:2017:8455) .
Overtreding minimumnorm, en nu?
NEN-normen. De rechter overweegt dat dan moet worden teruggevallen op klasse II (‘goed’) volgens de NEN 1070:1999, die ook door de Nederlandse Stichting Geluidshinder wordt gehanteerd. Let op. In het nieuwe Modelreglement 2017 is deze minimumnorm expliciet opgenomen.
Onredelijke hinder. In deze zaak werd een appartementseigenaresse door haar benedenbuurvrouw aangesproken omdat haar houten vloer geluidsoverlast veroorzaakte. Uit diverse deskundigenonderzoeken bleek dat de minimumgeluidsnorm werd overschreden. Daarmee was de onredelijke hinder volgens de rechter een gegeven.
Verwijdering vloer. De vloer hoeft echter niet permanent te worden verwijderd om door een (zachtere) vloerbedekking te worden vervangen. Volgens de rechter is het namelijk niet aannemelijk dat de genoemde minimumnorm met een houten vloer onhaalbaar is. Er kunnen ook minder verstrekkende maatregelen worden genomen om aan de minimumnorm te kunnen voldoen.
Contactgeluidsisolatie. De (isolatie onder de) houten vloer moet worden aangepast, zodanig dat er geen onredelijke hinder meer wordt veroorzaakt. Dit betekent dat er een geluidswering moet worden toegepast die minimaal valt binnen de klasse II (‘goed’) in de zin van NEN 1070:1999. Tip. Koopt uw cliënt een appartement met een houten vloer, laat de verkoper dan garanderen dat er wordt voldaan aan deze minimumnorm.
Minimumnorm, dus einde discussie?
Sterkere geluidswering? Het enkel voldoen aan de minimumnorm betekent niet dat de discussie over geluidsoverlast wordt beëindigd. De rechter oordeelt echter dat de overlastveroorzaker niet verplicht is om een sterkere geluidswering te plaatsen. Tip. Kies bij discussies over geluidsoverlast voor meer geluidsisolatie dan het minimum. De meerkosten kunnen (mede) door de eigenaar van het ‘benedenappartement’ worden gedragen.