Prijs in bitcoins op uw menukaart?
Hoe ging het echt? Een computerprogrammeur in Florida loofde op een bitcoinforum 10.000 bitcoin uit voor twee pizza’s. Een andere programmeur in het VK bestelde telefonisch twee pizza’s in Florida en betaalde met zijn creditcard. Hij kreeg er dus die 10.000 bitcoins voor. Naast bitcoins, kennen we ook nog de Ethereum, Ripple, TRON, Qtum en Tether om er maar een paar te noemen.
Bitcoin als betaalmiddel accepteren?
De infrastructuur voor bitcoinbetalingen is sterk verbeterd: thuisbezorgd.nl en ruim 600 andere Nederlandse bedrijven accepteren inmiddels bitcoins. U heeft dan een bitcoin wallet nodig, vergelijkbaar met een bankrekening. Lees er meer over via https://bitcoin.org/nl/bitcoin-voor-bedrijven
Tip. Bij https://www.mollie.com/nl/ kunt u bitcoins accepteren zonder dat u een wallet nodig heeft.
Let op. Weet wel welke extra risico’s er dan zijn.
Koersrisico. Zoals bij elke andere valuta loopt u koersrisico. Dat risico is bij een ongereguleerde en extreem volatiele (snelle en vaak op- en neergaande) valuta een stuk groter dan bij bijvoorbeeld de dollar of het pond. Let op. Het koersrisico wordt nog groter door de lange transactietijden die bij de huidige grote handelsvolumes oplopen tot weken! Pas als de transactie definitief is, weet u wat die transactie (virtueel) waard is in euro’s. Het kan zo weken duren voor u uw omzet in cash heeft.
Kosten. U betaalt bij een transactie in bitcoins transactiekosten. Hoe sneller u de transactie wilt laten afhandelen, hoe hoger de transactiekosten. Ook die fluctueren sterk. Een jaar geleden nog ongeveer USD 0,20 per transactie. Let op. Houd nu rekening met zo’n USD 15,- tot 20,- per transactie, maar het dubbele kwam recentelijk ook al voor! Niet voor kleine bedragen geschikt dus.
Laat u niet gek maken
Paradoxaal genoeg beloofde bitcoin het omgekeerde te worden. Door de technische beperkingen van en de extreme drukte op het blockchainnetwerk worden die beloften nu niet waargemaakt. De enorme hoeveelheden elektriciteit die het netwerk nu al verbruikt - en dus de bijbehorende kosten - maken dat onwaarschijnlijk. Dat is ongeveer 1/3 deel van wat heel Nederland op jaarbasis verbruikt. Zelfs als deze berekeningen (bron: https://digiconomist.net/ ) veel te hoog zijn, dan is het extreem veel (en kostbaar) om 16 miljoen bitcoins en de handel ermee virtueel in stand te houden, en er meer te ‘delven’. Ter vergelijking: Visa verwerkte ruim 80 miljard betalingen en verbruikte de elektriciteit van zo’n 50.000 huishoudens.
Betalen in bitcoins? Aan betalingen in bitcoins kleven dezelfde risico’s en nadelen en u heeft een minder riskant alternatief: gereguleerde valuta als euro, dollar en pond. Als uw leverancier geen alternatief biedt, zien zijn zaken liever geen daglicht en handelt u voor eigen risico.
Uw eigen cryptovaluta dan maar? Dat klinkt gekker dan het is, want dat kan gewoon. En het gebeurt op grote schaal, er zijn al bijna 1.400 Initial Coin Offerings (ICO’s). Meedoen aan de cryptovaluta van een ander kan ook, met een soort crowdfunding. Lees er hier meer over: https://www.bestebank.org/ico/
Btw en bitcoin? Over uw omzet in bitcoins bent u gewoon btw verschuldigd. Vraag uw belastingadviseur hoe u uw btw-aangifte in bitcoins doet.