EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 31.01.2018

“Je kunt blijven, maar in een lagere functie”

Als u een werknemer wilt ontslaan, heeft u tegenwoordig een herplaatsingsplicht. U moet de mogelijkheid van herplaatsing onderzoeken voordat er sprake kan zijn van ontslag. Hoe gaat dat in zijn werk en hoe zit dat met het salaris?

Herplaatsingsplicht

Een werknemer kan alleen worden ontslagen als u hem niet kunt herplaatsen. Dit houdt in dat u moet kijken of u binnen een redelijke termijn een andere passende functie voor hem heeft.

Redelijke termijn. Onder een redelijke termijn wordt de wettelijke opzegtermijn (variërend van 1 tot 4 maanden en voor een werknemer met een handicap 26 weken) verstaan.

Passende functie. Een functie is passend als deze aansluit bij de opleiding, ervaring en bekwaamheid van de werknemer. In het kader van het vinden van een passende functie kan een werknemer dus ook in een lagere functie worden herplaatst (eventueel middels scholing).

Salarisaanpassing? Dat een werknemer in een lagere functie in het kader van een reorganisatie wordt geplaatst, wordt doorgaans geaccepteerd, maar tegelijkertijd een salarisverlaging doorvoeren, is minder vanzelfsprekend.

Wijzigingsbeding?

Beding. Als u een eenzijdig wijzigingsbeding opneemt in de arbeidsovereenkomst, kunt u zich het recht voorbehouden om de arbeidsvoorwaarden (zoals het loon) later te wijzigen of in te trekken.

Niet altijd. Een beroep op zo’n beding is slechts mogelijk als er een zodanig zwaarwichtig belang is bij wijziging van de arbeidsvoorwaarden, dat het belang van de werknemer daarvoor moet wijken. Volgens vaste rechtspraak moet een werknemer in beginsel positief ingaan op redelijke voorstellen tot wijziging van de arbeidsovereenkomst als dat verband houdt met gewijzigde omstandigheden.

Download een voorbeeld ‘Wijzigingsbeding’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 23.06.06).

Wel of niet in de arbeidsovereenkomst

Voor het mogen maken van een wijziging in de arbeidsvoorwaarden, maakt het uit of het beding in de arbeidsovereenkomst staat. Wat zijn de verschillen?

Beding in de arbeidsovereenkomst. U kunt op het beding alleen een beroep doen als u een zodanig zwaarwichtig belang heeft bij een wijziging van de betreffende arbeidsvoorwaarde(n), dat het belang van de werknemer daarvoor moet wijken. Dat kan dus bijvoorbeeld als de werknemer moet worden herplaatst om een ontslag af te wenden.

Geen beding in de overeenkomst.

  • De werknemer is in beginsel niet gehouden om voorstellen van de werkgever tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden zonder meer te aanvaarden.
  • Eenzijdige wijziging is toch mogelijk wanneer er voldaan wordt aan een viertal vereisten:
  1. De werkgever moet voldoende aanleiding hebben voor de wijziging van de arbeidsvoorwaarden en moet daarbij alle omstandigheden meewegen.
  2. Het voorstel moet redelijk zijn.
  3. Het voorstel moet het gevolg zijn van gewijzigde omstandigheden op het werk (zoals herplaatsing bij een reorganisatie).
  4. De werknemer is dan in beginsel verplicht positief in te gaan op redelijke voorstellen van de werkgever.
Sla altijd de cao erop na of hierin een regeling is opgenomen ten aanzien van een wijziging functie en bijbehorend salaris. Geldt er geen cao, ga dan met uw werknemer in gesprek voor zijn instemming over de verlaging van zijn salaris.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01