WERVING EN SELECTIE - 15.01.2018

De slappe hand van de sollicitant

Sommige mensen zeggen dat zij al na 10 seconden een beeld hebben van de geschiktheid van een sollicitant. Zij labelen die slappe handdruk in de nabespreking met ‘weinig standvastig en geen doorzetter’. Maar klopt dat wel?

Niet overhaasten. Zeker nu het steeds moeilijker is om goede mensen te vinden voor uw bedrijf, is het zonde als u door een verkeerde inschatting een goede kandidaat laat lopen. Het is dus zaak niet meteen af te haken op een eerste indruk.

De eerste indruk

De selecteur. De leidinggevende die nieuwe medewerkers selecteert, wordt ook wel selecteur genoemd. In de praktijk blijkt dat een selecteur vaak niet concreet is bij het bepalen van de geschiktheid van een sollicitant. Hij laat zich bij zijn keuze leiden door zijn gevoel. Algemene indrukken, zoals “Wat een aardig persoon en hij heeft interesse voor mijn afdeling” hebben daarbij de overhand.

Voorbeeld. Een sollicitant solliciteert op een functie waar hij dagelijks veel scherpe gesprekken moet voeren. Hij geeft bij het binnenkomen een slappe hand en kijkt in het selectiegesprek de selecteur niet aan, stelt geen vragen over de functie en de organisatie, praat zachtjes en slikt de laatste woorden van zinnen in. In dat geval is het logisch dat de eerste vraagtekens worden gezet bij zijn communicatieve vaardigheden en overtuigingskracht. Maar deze eerste vraagtekens moeten natuurlijk wel getoetst worden.

Stel ervaringsgerichte vragen

Ervaring. Met gedragsgerichte vragen (“Wat deed u?” in plaats van “Wat zou u doen?”) achterhaalt de selecteur of de sollicitant in het verleden die kennis heeft toegepast en die ervaringen heeft opgedaan die vereist zijn voor de vacante functie. Het zijn vragen die de sollicitant uitnodigen te vertellen over zijn arbeidsverleden die aantonen dat hij geschikt is.

Wat kan hij en wie is hij ... Met de antwoorden op ervaringsgerichte vragen krijgt de selecteur een beeld van wat de sollicitant kan (ervaring) en is (persoonseigenschappen).

Vermijd fantasievragen

Zo niet ... Selecteurs die zogenaamde fantasievragen stellen (“Stelt u zich eens voor dat …”), achterhalen alleen maar de woordenschat en boekenwijsheid van de sollicitant. Of de sollicitant daadwerkelijk ervaringen heeft opgedaan waaruit blijkt dat hij of zij over de competenties beschikt die noodzakelijk zijn voor een succesvolle functie-uitoefening, dat weet de selecteur dan nog steeds niet.

Maar zo wel ... Stel ervaringsgerichte vragen.

  • Niet: “Wat zou u doen met een boze/teleurgestelde klant?”.
  • Wel: “Hoe heeft u de meest boze klant ooit te woord gestaan?”.
  • Niet: “Wat zou u doen bij een piekdrukte?”.
  • Wel: “Wat deed u toen alles en iedereen tegelijkertijd aan uw bureau stond en de telefoon rinkelde?”.

Mispeer

Als de sollicitant van de slappe hand in het gesprek op ervaringsgerichte vragen overtuigende antwoorden geeft die klinken als een klok en duidelijk maken dat hij echt met diverse bijltjes heeft gehakt, dan was die slappe hand een mispeer. En eerlijk is eerlijk, die maakt iedereen weleens.

Geef iemand een tweede kans om een eerste indruk uit te gummen. Probeer altijd de eerste indruk van een sollicitant te onderbouwen met antwoorden op ervaringsvragen. Gebruik een eerste indruk niet als argumentatie an sich, maar als basis om vragen te stellen die deze gevoelens kunnen toetsen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01