TELEFONIE - SMARTPHONES - 19.01.2018

Afkicken van uw smartphone?

Is een beetje minder afhankelijk worden van uw smartphone een van uw goede voornemens voor 2018? Of wilt u uw gezinsleden of medewerkers wat minder naar hun schermpje laten kijken? Dit zijn enkele tips.

Wat zijn de klachten?

Fysiek. In een artikel van NRC ( https://goo.gl/tkQWfv ) waarschuwt hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver over de gevaren van het continu kijken op kleine beeldschermpjes voor kinderen. Zij riskeren om bijziend en op termijn zelfs blind te worden. Ook een eerdere studie van onderzoeksbureau BMC ( https://goo.gl/7mZLea ) wees al op oogrisico’s. Volgens het Britse Simplyhealth ( https://goo.gl/rTgAto ) en The British Chiropractic Association ( https://goo.gl/z2tbdM ) leidt de voorovergebogen houding dan weer tot nek- en rugklachten. En ook tendinitis en slaapproblemen worden vaak als smartphonegerelateerde kwalen aangehaald.

Mentaal. Er bestaat zelfs een naam voor het onprettige gevoel dat optreedt wanneer u zonder telefoon het huis uit gaat: nomofobie. Verschillende studies wijzen op de gevaren, en Women’s Healthmag ( https://goo.gl/yWB21R ) legt uit wat die precies inhouden. Tip.   Digital Intelligence Today ( https://goo.gl/qQxZnQ ) ontwikkelde een online test waarmee u zelf kunt uitmaken in welke mate u afhankelijk bent van uw mobieltje. Ter info: wist u dat overmatig gebruik van uw smartphone zelfs kan leiden tot fantoomtrillingen? Volgens een studie aan de Indiana University ( https://goo.gl/ETrmkq ) denkt maar liefst 89% van de ondervraagden al weleens dat zijn smartphone trilt omwille van een ontvangen berichtje, terwijl dat helemaal niet waar is.

Het kan ook anders!

Vindt u van uzelf dat u net iets te vaak uw Facebook-berichten of uw e-mail checkt? U zou dan kunnen overwegen om uw telefoon niet altijd mee te nemen, maar … als professional moet u nu eenmaal altijd bereikbaar zijn. Gelukkig bestaan er heel wat mobiele apps die uw smartphone-gebruik monitoren en zelfs beperken. Wij testten er enkele voor u uit.

Moment ( http://www.inthemoment.io – voor iOS) en Quality Time ( http://www.qualitytimeapp.com – voor Android) houden bij hoe vaak en hoe lang u op uw telefoon kijkt. Dit wordt per app bijgehouden. Handig is dat u (eventueel per app) limieten kunt instellen.

Space ( http://www.phonelifebalance.com – iOS en Android) wil u helpen de juiste ‘phone/life balance’ te vinden, gebaseerd op academische studies.

Forest ( https://www.forestapp.cc – voor Android en iOS) laat u instellen hoe lang u zonder uw telefoon kunt. Er wordt dan een virtueel boompje geplant, dat doodgaat wanneer uw toestel tóch te snel weer vastpakt. Goed om te weten: zodra u 250 virtuele bomen gekweekt heeft, planten de initiatiefnemers een échte boom in een bos.

Flipd ( http://www.flipdapp.co – voor iOS en Android) werd ontwikkeld voor de echte harde kern. Deze app geeft de gebruiker de mogelijkheid om zijn smartphone een tijdlang te vergrendelen. Let op!  Ga hier omzichtig mee te werk, want er is geen weg terug.

DinnerTime Plus ( http://www.dinnertimeapp.com – voor iOS en Android) is gemaakt voor ouders. Wanneer deze app op uw toestel en dat van uw kind geïnstalleerd is, kunt u apps tijdelijk blokkeren, een tijdslimiet instellen en de connectie met internet verbreken.

Volstaat zelfdiscipline niet om de smartphone af en toe opzij te leggen, overweeg dan de app Moment (voor iOS) of Quality Time (voor Android) om limieten in te stellen voor uw smartphonegebruik.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01