Repareren papieren schenking?
Strenge voorwaarden. Een papieren schenking door ouders aan kinderen (schenking onder schuldigerkenning) pakt in de regel fiscaal voordelig uit, maar let op. De voorwaarden zijn streng en als u zich daar niet aan houdt, dan loopt u de beoogde fiscale voordelen mis. Maar niet direct getreurd, sommige fouten kunt u nog repareren. Leest u verder over wat er kan en wat er niet kan.
Rente vergeten?
Jaarlijks 6% rente. Op grond van de wet moet de schenker (de ouder) jaarlijks over het op papier geschonken bedrag 6% rente betalen aan het kind. Gebeurt dat niet, dan komt het schuldig erkende bedrag niet in aftrek op de nalatenschap. Met als gevolg dat er dan geen erfbelasting wordt bespaard.
Inhalen? Mocht men ‘vergeten’ zijn om (voldoende) rente te betalen, dan moeten de aan rente gemiste bedragen worden ingehaald.
Let op 1. Om het fiscale voordeel te genieten, moet de rente over de openstaande jaren minimaal 180 dagen voor het overlijden zijn voldaan.
Let op 2. Vergeet niet om een samengestelde rente van 6% over deze gemiste rentetermijnen te betalen. Het inhalen van verzuimde rentebetalingen kost u dus rente op rente.
Minimum rente. Is er ooit geschonken maar is de beloofde rente te laag, dan werkt de schenking zoals gezegd niet. Overleg met de notaris of hier nog iets aan gerepareerd kan worden. Denk aan een wijziging van de voorwaarden (rentepercentage) met onderling goedvinden of aan een notariële bekrachtiging van eerdere onderhandse (papieren) schenkingen.
Geen notarisakte of enkel onderhands?
Alsnog naar de notaris . Een andere voorwaarde om voor de Successiewet 1956 de gewenste gevolgen te bereiken, is dat de papieren schenking in een notariële akte wordt vastgelegd. Als er geen notariële akte is of als de schenking enkel bij onderhandse (niet-notariële) akte is gedaan, dan is een bezoek aan de notaris teneinde de onderhandse akte in een notariële akte om te laten zetten (bekrachtigen) onvermijdelijk. Vraag een prijsopgaaf bij de notaris, er gelden geen vaste prijzen. Tip. Voor de inkomstenbelasting werkt een onderhandse schenking op papier wel.
Repeterende schenking. In het verleden is er enige onduidelijkheid geweest over de fiscale gevolgen van een repeterende (notariële) schenking. Daarvan is sprake indien - om te besparen op de kosten van de notaris - in één akte meerdere schenkingen aan dezelfde begiftigde worden opgenomen. Vaak wordt er dan in één keer voor een aantal jaren de dan geldende jaarlijkse schenkingsvrijstelling (zoals die geldt in de verhouding tussen ouders en kinderen en die jaarlijks aan de inflatie wordt aangepast) op termijn door de ouders aan de kinderen geschonken.
Werkt dat? Dat werkt niet omdat de Belastingdienst zo’n schenking ziet als één schenking die dan ook in één keer wordt belast. Let op. Mocht u ooit zo’n schenking hebben gedaan, dan moet u terug naar de notaris om dit te herstellen.
Rente niet aftrekbaar. De rente die de schenker betaalt aan de begiftigde, is fiscaal niet-aftrekbaar. Is dat toch gebeurd, dan is dat onterecht. Vrijwillig de fout melden, levert u een navorderingsaanslag (met belastingrente!) op plus een gematigde boete.