SOFTWARE - BROWSER - 21.12.2017

Maakt Firefox een kwantumsprong vooruit?

Het afgelopen jaar heeft Mozilla gewerkt aan Project Quantum om tot een snellere versie van de Firefox-browser te komen. Is men hierin geslaagd?

Ooit was Firefox de meest gebruikte browser. Nu heeft Google Chrome een marktaandeel van 55%, en is Firefox slechts derde, na Apples Safari. Heeft Mozilla Firefox 57, bijgenaamd Quantum, het potentieel om beter te doen?

Sneller en zuiniger

Firefox Quantum ( https://www.mozilla.org/firefox ) is volledig herschreven om ten volle gebruik te maken van de multicore-processors die nu in alle moderne computers zitten. Volgens Mozilla is de nieuwe versie twee keer sneller dan zijn voorganger en minstens even snel als Chrome. De eerste onafhankelijke tests bevestigen dit.

Firefox Quantum gebruikt 30% minder werkgeheugen dan Chrome en laadt meerdere tabbladen sneller in. Het tabvenster dat u aan het bekijken bent, wordt actief gehouden, de andere niet. Dat maakt dat u moeiteloos en snel heel veel webpagina’s en tabs kunt openen, terwijl Chrome vanaf 30 à 40 geopende tabs beduidend vertraagt.

Moderner qua uitzicht

Dankzij de nieuwe ‘Photon’-interface oogt de browser een stuk moderner. De browser ziet er overal hetzelfde uit, of u hem nu op een computer, tablet of smartphone gebruikt. Bovendien is er integratie met de webdienst Pocket ( https://getpocket.com ). Met de Pocket-knop in de adresbalk kunt u via één klik webpagina’s en video’s opslaan in Pocket. Pocket slaat die pagina’s op in een nette, sobere weergave, zodat u ze later bv. ook op uw smartphone of tablet kunt lezen via de Pocket-app voor iOS of Android.

De vertrouwde zoekbalk is verdwenen en, net als bij Chrome, zoekt u nu vanuit de adresbalk. Handig hier is wel dat u niet beperkt bent tot één standaardzoekmotor, maar meteen kunt kiezen uit een aantal alternatieven: Google, Bing, DuckDuckGo, enz.

Wat met uw add-ons?

De grote kracht van de oude Firefox zat in de vele nuttige browser add-ons ( https://addons.mozilla.org/nl/firefox ). In de nieuwe Quantum-browser zullen sommige oudere add-ons niet meer werken. Gelukkig is meerderheid van de populairste add-ons wel al compatibel. Om te zien of u niet-compatibele extensies hebt: klik op de menuknop rechts bovenaan en kies Add-ons . Daar zou u aanbevolen vervangingen voor verouderde extensies moeten vinden. U kunt ook zelf op zoek gaan naar alternatieven op https://mozilla.github.io/extension-finder .

Wat mag u nog meer verwachten?

Volgende versies beloven nog verdere snelheidsverhogingen, o.a. door gebruik te maken van de kracht van uw grafische kaart. Er wordt ook gewerkt aan een nieuwe veiligheidsfunctie, die u zal waarschuwen als u een website bezoekt die in het verleden al eens gehackt werd. Daarvoor wordt samengewerkt met de site Have I Been Pwned ( https://haveibeenpwned.com ), waar u uw e-mailadres kunt opgeven, om vervolgens te controleren of uw gegevens ooit al eens zijn buitgemaakt door hackers.

Mac en iOS

Deze nieuwste versie is ook meteen voor MacOS beschikbaar en binnenkort ook voor iOS. Op de Android-versie is het nog even wachten.

Wilt u weleens een andere browser testen, dan is de nieuwe Firefox Quantum (voor Windows, MacOS, Linux en binnenkort voor iOS) het uitproberen zeker waard. Hij is nog niet helemaal bugvrij, maar heeft wel het potentieel om Google Chrome de loef af te steken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01