Uw volgende stap
Hoe komt u achter het aantal websitebezoekers, e.d.?
Wat is goed scoren?
Wat is het doel? Of een website goed scoort, hangt af van het doel dat het bedrijf zich heeft gesteld en natuurlijk de resultaten. Voor een webshop ligt dat bijvoorbeeld anders dan voor een advieskantoor. Voordat u de vraag van de directie kunt beantwoorden, zult u het doel van de website dus duidelijk moeten hebben. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: het trekken van potentiele klanten en via de website kennis met u laten maken, potentiële klanten een contactformulier laten invullen, klanten informatie aanbieden, abonnees voor uw nieuwsbrief werven, enz. Hoe komt u achter de resultaten?
Meten is weten
Google of een ander programma? Het grote voordeel van internet is dat alles wordt vastgelegd en (bijna) alles te meten is. Daarvoor heeft u een programma nodig. Een heel voor de hand liggend programma is Google Analytics, maar er zijn ook andere alternatieven, zoals vermeld in het te downloaden model. In dit artikel beperken we ons tot Google Analytics.
Let op. Google Analytics is best sophisticated. Als u alleen het aantal websitebezoekers wilt weten, dan zijn er veel makkelijkere alternatieven, zoals Histats, Statcounter en Clicky.
Beginnen met Google Analytics
Dat gaat niet zomaar ... Er zit best wat werk aan om te beginnen met Google Analytics. In grote lijnen gaat dat als volgt:
- Maak een gratis Google-account aan als u dat niet al heeft. Vervolgens kunt u zich aanmelden bij Google Analytics en van start gaan.
- Analytics moet weten welke website gemeten moet worden. Daarom moet u een stukje code opvragen en dit op uw website plaatsen. Analytics kan daarna als het ware de gegevens van uw website inlezen.
- Maar voordat die gegevens ook geanalyseerd kunnen worden, moet u uw profiel instellen. Daarbij krijgt u o.a. vragen over de doelen (de conversies) van de webpagina’s. U wilt misschien een andere pagina laten bezoeken, laten inschrijven voor een nieuwsbrief of via een formulier contact laten opnemen. Let op. Wilt u alleen maar aantallen bezoekers weten, dan is deze stap niet nodig.
- Als alles ingeregeld is, kunt u na een tijdje de eerste resultaten bekijken.
De resultaten
Analytics. De gegevens die Analytics heeft verzameld, worden netjes op de website van Google Analytics gepresenteerd. U kunt zelf allerlei rapporten maken, maar de standaardinstellingen kunnen u al veel vertellen. Zo ziet u op de homepage o.a. het aantal:
- sessies: het aantal bezoeken;
- gebruikers: alle unieke bezoekers, herhalingsbezoeken tellen niet mee;
- paginaweergaven: het totaalaantal bekeken pagina’s, herhalingsbezoeken tellen hier wel mee;
- pagina’s/sessie: het gemiddeld aantal bekeken pagina’s per bezoek;
- gemiddelde sessieduur: de gemiddelde tijd die een bezoek aan de site duurt;
- bouncepercentage: het percentage bezoeken waarbij slechts op één pagina wordt gekeken en niet wordt doorgeklikt naar een andere pagina;
- nieuwe sessies: het aantal bezoeken van mensen die nog niet eerder op je site waren geweest.
Tip. U kunt de periode waarover gemeten wordt aanpassen en ook zien uit welk land de bezoekers komen, met welke apparatuur de website bezocht is (desktop, mobiel, tablet), etc.
Tip. Het overzicht over de meest bezochte pagina’s is vaak erg interessant voor een bedrijf. U kunt zien waar de websitebezoekers in geïnteresseerd zijn.
En verder nog?
Aanpassing. Onder het kopje ‘Aanpassing’ kunt u zelf zogenaamde dashboards aanmaken. U krijgt dan resultaten en analyses te zien zoals u dat zelf wilt. U kunt dat zelf samenstellen of gebruikmaken van templates. Zo is er bijvoorbeeld een template om de inhoud van uw website en de zoekwoorden te analyseren.
Gedrag. Verder is het kopje ‘Gedrag’ nog interessant. Daar kunt u over verschillende periodes zien hoeveel bepaalde pagina’s er bezocht zijn, hoe er is doorgeklikt, enz.
Gelukkig … er is hulp! Zorgen dat Google Analytics gaat werken, is het meest lastige. Gelukkig is er hulp te vinden. Dat begint uiteraard bij uw eigen websiteontwikkelaar. Die moet dat snel voor u kunnen doen. Anders kunt u op zoek naar een al dan niet gecertificeerd Google-specialist (zie het model) en u kunt zelf aan de slag. Tip. Veel websitebouwers bieden ook een soort vereenvoudigde analyse als dienst aan. U krijgt dan periodiek een rapport met de meest relevante informatie en in (hopelijk) begrijpbare taal. U heeft dan nergens omkijken naar. Informeer daarnaar, want misschien zit deze dienst al inbegrepen in het tarief dat u betaalt.
Online hulp. Ook op internet is er veel hulp, informatie en advies te vinden. Zowel bij Google zelf (cursussen, lessen, filmpjes) als bij internetondernemingen.
In het document ‘Handige Google Analytics websites’ vindt u de websiteadressen van alternatieve analysetools, hulpbronnen, enz. Download dit document van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 01.09.10).