VERGUNNING - 12.12.2017

Dakterras onrechtmatig, moet dit worden verwijderd?

Is een balkon binnen twee meter van de perceelgrens altijd onrechtmatig? Wanneer is er sprake van misbruik van recht? Wat zegt de rechter hierover en wat is goed om te weten?

Aanleg dakterras

Met vergunning. Kees wil op het platte dak van zijn aanbouw een terras aanleggen. Buurman Piet ziet dat niet zitten. Desondanks stapt Kees naar de gemeente om een omgevingsvergunning aan te vragen. In de beschikking waarbij de vergunning wordt afgegeven, staat vermeld dat deze vergunning wordt verleend ‘behoudens rechten van derden’. Nadat de vergunning is ontvangen, start Kees meteen met het werk. Om buurman Piet ter wille te zijn plaatst hij aan de terrasrand een hoog, ondoorzichtig windscherm.

Verwijderen? Piet eist van de rechter dat het dakterras direct wordt verwijderd. De wet zegt duidelijk dat het niet is toegestaan om binnen twee meter van de perceelgrens balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze uitzicht geven op het erf van de buurman. Dat speelt hier duidelijk. Dus is het terras onrechtmatig. Ook heeft Piet verminderde lichtinval in zijn tuin en op zijn terras door het hoge windscherm van Kees.

Windscherm geplaatst. Kees ziet dat anders. Niet alleen heeft hij het dakterras volgens de vergunning aangelegd, maar ook heeft hij voldoende rekening gehouden met zijn buurman door het plaatsen van een windscherm. Daardoor is er geen direct uitzicht op het erf van Piet. Van inbreuk op zijn privacy is dan ook geen sprake.

Op kosten gejaagd. Door vast te houden aan zijn eis dat het dakterras moet worden verwijderd, maakt Piet misbruik van zijn recht. Nu er geen inbreuk is op zijn privacy, heeft hij er totaal geen belang bij dat het terras wordt verwijderd. Wijziging van de bestaande situatie brengt alleen maar met zich mee dat Kees op kosten wordt gejaagd.

Hoe ziet de rechter dit?

Onrechtmatig. Helaas voor Kees ziet de rechter dat anders. Als een balkon wordt geplaatst binnen een afstand van twee meter van de perceelgrens met direct uitzicht op het erf van de buurman, is dat per definitie onrechtmatig. Dat Kees over een omgevingsvergunning beschikt, doet daar niets aan af. Niet voor niets wordt de vergunning verleend met de nadrukkelijke vermelding ‘behoudens rechten van derden’.

Geen misbruik van recht. Dat Piet misbruik maakt van zijn recht, gaat er bij de rechter niet in. Dat is alleen het geval als hij een beroep doet op zijn recht met geen ander doel dan Kees te schaden. Dat speelt hier niet. Door het plaatsen van een hoog windscherm is er weliswaar geen direct zicht op het erf van Piet, maar het scherm veroorzaakt wel hinder doordat het zonlicht wegneemt van zijn terras. Hij heeft er een gerechtvaardigd belang bij dat het scherm wordt verwijderd.

Voor eigen rekening en risico. Dat daarmee kosten zijn gemoeid, mag wel zo zijn, maar die komen geheel voor rekening van Kees. Hij wist van tevoren dat buurman Piet niet met de plannen akkoord ging. Rechtbank Den Haag, 09.01.2017 (RBDHA:2016:16553) , oordeelt dat Kees het terras moet verwijderen voor zover het zich binnen twee meter van de perceelgrens bevindt.

Tip. Bij het realiseren van balkons, ramen, vensters en dergelijke moet een eigenaar toestemming van de buren vragen of ervoor zorgen dat er geen uitzicht op het erf van de buren is. Leg die toestemming altijd goed vast. De toestemming kan het beste worden vastgelegd als erfdienstbaarheid of kwalitatieve verplichting.

Een dakterras met direct uitzicht op het erf van de buurman is altijd onrechtmatig. Dat daarvoor een vergunning is, is niet van belang. Als de buurman bewijst dat hij voldoende belang heeft bij verwijdering van het terras, is er ook geen sprake van misbruik van recht. Zorg liever voor schriftelijke toestemming en leg deze vast.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01