Wie mag er bezwaar maken namens de maatschap?
Fiscaal transparant
Beiden ondernemer. Als u in maatschaps- of firmaverband uw praktijk uitoefent met een andere beroepsbeoefenaar worden u en uw collega voor de inkomstenbelasting beiden aangemerkt als ondernemer. Het is niet de maatschap die voor de inkomstenbelasting en de premies in de belastingheffing wordt betrokken, maar het zijn de maten persoonlijk die jaarlijks aangifte moeten doen.
Fiscaal transparant. Men zegt wel dat de maatschap (of de vennootschap onder firma) fiscaal transparant is. Daarmee wordt bedoeld dat het bestaan van de maatschap voor de heffing van de inkomstenbelasting wordt ‘weggedacht’.
Bezwaar maken
Fout! Als u het niet eens bent met uw aanslag inkomstenbelasting, bijv. omdat de winst van de praktijk door de inspecteur te hoog is vastgesteld, moet u zelf tegen deze aanslag bezwaar maken. Dit kan de maatschap niet voor u doen; deze wordt immers niet in de inkomstenbelasting betrokken.
Zelf reageren. Als uw collega om dezelfde redenen ook vindt dat zijn aanslag te hoog is, moet hij zelf bezwaar maken. Dat u al bezwaar heeft gemaakt, heeft voor hem geen gevolgen.
Andere belastingen
Nog meer betalen? Ondernemers hebben meestal niet alleen te maken met inkomstenbelasting en premies, maar ook met andere belastingen zoals loonheffingen en omzetbelasting. Let op. Medici en paramedici zijn in de meeste gevallen vrijgesteld voor de omzetbelasting. Zij krijgen uitsluitend met de heffing van omzetbelasting te maken als er sprake is van niet voor de omzetbelasting vrijgestelde nevenwerkzaamheden.
Niet transparant
Ondoorzichtig. Voor de loonheffingen en de omzetbelasting is het echter de maatschap (of de vennootschap onder firma) die belastingplichtig is. Deze aanslagen komen dus ook op naam van de maatschap binnen. Voor deze belastingen geldt de fiscale transparantie dus niet.
Bezwaar. Als de aanslag loonheffingen onjuist is, wilt u daartegen natuurlijk bezwaar maken. Een bezwaarschrift indienen kan natuurlijk, maar dat doet u dan niet op persoonlijke titel (het is immers niet uw aanslag), maar namens de maatschap.
Geen tweede bezwaar. Heeft u eenmaal (namens de maatschap) een bezwaar ingediend, dan hoeft uw collega dat niet nog eens te doen. Sterker nog: als uw collega daarna een bezwaar indient tegen dezelfde aanslag, wordt zijn bezwaar gezien als een tweede bezwaar en niet-ontvankelijk verklaard, Hoge Raad, 15.09.2017, (HR:2017:2348) .
Aansprakelijkstelling
Persoonlijk. Stel dat het bezwaarschrift wordt afgewezen (en de aanslag dus in stand blijft), maar niet wordt voldaan. In dat geval kan de Belastingdienst de maten persoonlijk aansprakelijk stellen voor de onbetaald gebleven belastingschuld van de maatschap. Uw collega kan dan wel bezwaar en eventueel beroep aantekenen tegen de aansprakelijkstelling door de ontvanger en in dit bezwaar of beroep ook de (on)juistheid van de aanslag aan de orde stellen.