BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 26.10.2017

Wat u als ouder toch wel moet weten over gaming

Gaming – op smartphone, computer of console – is erg populair bij kinderen. Heeft u zelf niet echt een goed idee wat het allemaal inhoudt? Wat moet u weten om het toch een beetje te kunnen volgen?

Spelletjes hebben ratings

Alle spelletjes krijgen ratings die duidelijk maken voor welke leeftijdscategorie ze bedoeld zijn en welk soort gameplay ze bevatten. In Europa heet dat ratingsysteem PEGI ( http://www.pegi.info/nl/ ). Zo is een PEGI 7-spel bedoeld voor kinderen vanaf zeven jaar en is een PEGI 18-spel alleen geschikt voor volwassenen van 18 jaar en ouder.

Engelstalige spelletjes die u online in het buitenland koopt gebruiken soms de ESRB rating ( https://www.esrb.org ).

Tip. Check dus op de achterkant van een spel de rating alvorens u het koopt. Kijk meteen ook naar de beschrijving van de inhoud. Deze geeft een bijkomende indicatie of het spel geschikt is voor uw kind. Merk op: zelfs als de rating OK lijkt, kan het spel toch nog te moeilijk zijn. Lees reviews van het spel op bv. Gamespot ( https://www.gamespot.com ) of bekijk eens een spelfragment op YouTube.

Spelletjes zijn meestal (deels) online

De meeste spelletjes hebben een online gedeelte, wat inhoudt dat u tegen anderen speelt en ook met hen kunt communiceren. Zelfs als een spel een kindvriendelijke rating heeft, kan uw kind daar dus dingen horen of lezen die misschien niet voor kinderen bestemd zijn. Daar valt niet veel tegen te doen. Op spelcomputers kunt u wel chatberichten uitzetten of vervelende personen blokkeren, o.a. door gebruik te maken van de ‘ouderlijk toezicht’-mogelijkheden.

Een verborgen prijskaartje van online spelen, is dat u op een spelcomputer nog een apart abonnement nodig heeft (bv. Xbox Live bij Microsoft, of PlayStation Plus bij Sony) om alle mogelijkheden van het spel te kunnen gebruiken. Soms moet u ook bijbetalen voor een ‘season pass’ of voor extra DLC (downloadable content: extra niveaus of bijkomende mogelijkheden) die pas na het verschijnen van het oorspronkelijke spel uitgebracht wordt.

De meeste spelletjes (vooral op mobiele toestellen) zijn bovendien allesbehalve ‘gratis’. De speler wordt voortdurend gevraagd om te betalen voor bijkomende levens, extra hulpmiddelen, verdere spelniveaus, enz. De rekening kan snel oplopen, dus dergelijke in-app aankopen moet u goed in te gaten houden.

Eerder hebben we al verteld hoe u in-app aankopen blokkeert. Zoek op de website van deze adviesbrief naar het artikel Ouderlijke controle over uw smartphone of tablet .

Gebruik ouderlijk toezicht

De meeste smartphones en consoles komen met een vorm van ouderlijk toezicht die het u mogelijk maakt om uw kind te verbieden bepaalde spellen te spelen, in-game aankopen te doen of gedurende bepaalde uren van de dag te gamen.

Dergelijk toezicht is er o.a. voor PlayStation 4 ( https://www.playstation.com/nl-nl/get-help/help-library/my-account/parental-controls/parental-controls-on-playstation-4/ ), Microsoft Xbox One ( http://support.xbox.com/nl-BE/xbox-one/security/core-family-safety-features ) of Apple iPhone of iPad ( https://support.apple.com/nl-nl/HT201304 ). Voor spelletjes op een pc is het nagenoeg onmogelijk volledige controle uit te oefenen.

Koopt u een spel voor uw kinderen, kijk dan de rating na die aangeeft voor welke leeftijd het spel geschikt is. Weet ook dat u in-app aankopen op mobiele apparaten kunt blokkeren en dat er voor verschillende apparaten mogelijkheden voor ouderlijk toezicht zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01