RUIMTELIJKE ORDENING - 13.10.2017

Tijdelijk voor 10 jaar, wat betekent dat nu precies?

Als een vakantiechalet al jaren illegaal aanwezig is, kan het college van B en W dan nog een tijdelijke omgevingsvergunning verlenen voor maximaal 10 jaar? De bezwaarmakers vonden van niet, maar de rechter denkt daar toch anders over.

Wat speelde er?

Chalets op recreatiepark. In de gemeente Gemert-Bakel is in het kerkdorpje Elsendorp een zogenoemd ‘naturistisch recreatiepark’ aanwezig. Op dit recreatiepark staat een groot aantal chalets. De aanvraag voor een omgevingsvergunning ziet op twee van deze chalets: nummer A en nummer B.

In strijd met het bestemmingsplan. Deze twee chalets staan op een afstand van 3,65 meter van elkaar. Dit is in strijd met het bestemmingsplan en de daarbij behorende bestemming ‘Recreatiepark Elsendorp’, waarin is bepaald dat chalets ten minste vier meter uit elkaar moeten staan.

Tijdelijke omgevingsvergunning. Bij besluit van 9 februari 2015 heeft het college van B en W voor chalet nummer A een omgevingsvergunning verleend voor de activiteiten ‘bouwen’ en ‘gebruik in strijd met het bestemmingsplan’. Voor chalet nummer B heeft het college een omgevingsvergunning verleend voor de activiteit ‘gebruik in strijd met het bestemmingsplan’. De omgevingsvergunning is verleend voor een periode van vijf jaar. Het college heeft deze vergunningverlening bij besluit van 20 oktober 2015 gehandhaafd.

Kruimelgevallenregeling

Wat zegt de rechtbank? De rechtbank heeft het besluit van het college van 20 oktober 2015 vernietigd. De omgevingsvergunning was verleend op grond van de kruimelgevallenregeling.

Ten hoogste 10 jaar. In de kruimelgevallenregeling staat dat een omgevingsvergunning voor gebruik in strijd met het bestemmingsplan verleend kan worden voor een periode van ten hoogste 10 jaar. De rechtbank heeft overwogen dat de genoemde periode gaat lopen vanaf de datum waarop de met het bestemmingsplan strijdige bouw of het daarmee strijdige gebruik een aanvang neemt. De chalets zijn inmiddels al veel langer dan 10 jaar feitelijk op het perceel aanwezig. De rechtbank is daarom tot de conclusie gekomen dat het college niet op grond van de kruimelgevallenregeling een omgevingsvergunning had mogen verlenen.

Fout van de gemeente? Het college van B en W heeft vervolgens een nieuw besluit genomen en alsnog geweigerd de aangevraagde omgevingsvergunning te verlenen.

Wat zegt de Raad van State?

Periode illegaal gebruik telt niet mee. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, 16.08.2017 (RVS:2017:2212) , heeft onlangs uitspraak gedaan in deze zaak. In tegenstelling tot hetgeen de Raad van State eerder in een andere zaak heeft geoordeeld, 22.02.2017 (RVS:2017:487) , vaart de Raad van State nu een heel andere koers. Zij geeft aan dat de toelichting bij de kruimelgevallenregeling helemaal niets zegt over een eerder illegaal gebruik en ook niet dat de termijn van het illegale gebruik afgetrokken moet worden van de 10 jaar dat een tijdelijke vergunning kan worden verleend. Het staat vast dat voor het gebruik van de chalets niet eerder een tijdelijke vergunning is verleend. Gelet hierop was het college van B en W bevoegd om voor dit strijdige gebruik met toepassing van de kruimelgevallenregeling een omgevingsvergunning te verlenen voor een periode van ten hoogste 10 jaar.

Na een periode van illegaal gebruik, ongeacht hoelang deze al voortduurt, kan het college van B en W alsnog (op grond van de kruimelgevallenregeling) een tijdelijke omgevingsvergunning verlenen voor een periode van maximaal 10 jaar. De Raad van State denkt daar tegenwoordig anders over dan voorheen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01