Samen in een Vof is fiscaal leuk, maar zo moet het niet ...
Elkaars baas? Als een onderneming wordt uitgeoefend in de vorm van een Vof, moet er sprake zijn van samenwerking tussen de verschillende vennoten. Een gezagsverhouding hoort daar niet bij, dus het kan niet zo zijn dat een der vennoten de baas speelt. Gebeurt dat wel, dan is deze persoon zwaar de klos. Fiscaal kan er namelijk sprake zijn van een dienstbetrekking en daar hoort bij dat er dan loonheffing en premies worden ingehouden.
Praktijkgevalletje als schoolvoorbeeld
Rijschool als Vof? Een schoolvoorbeeld van hoe het fiscaal mis kan gaan, zagen we onlangs in een uitspraak van de Hoge Raad, 15.09.2017 (HR:2017:2369) . In de betreffende zaak was de vraag aan de orde of er sprake was van een rijschool die als Vof werd uitgeoefend, of dat de vennoten in dienstbetrekking waren bij een van hen.
Geluidsopnamen van bazig type. Dat het onderling niet bepaald boterde tussen de een en de overige vennoten, werd al gauw duidelijk. De inspecteur beschikte namelijk over diverse geluidsopnamen die door de vennoten tijdens besprekingen met ‘de baas’ stiekem waren gemaakt. Hieruit bleek dat er duidelijk geen sprake was van een Vof.
Overwegingen rechter? De rechter stelde voorop dat het al dan niet bestaan van een Vof niet alleen moet worden beoordeeld bij de start van het samenwerkingsverband, maar ook bij de uitvoering ervan.
Wat er allemaal mis was ... Er bleek dat er sprake was van een vast uurloon, doorbetaling tijdens vakantie, men geen risico liep voor een eventueel verlies van de Vof. En er was nauwelijks inspraak voor wat betreft de bedrijfsvoering en slechts één vennoot verrichtte alle ondernemershandelingen. De conclusie was dan ook dat deze persoon de overige vennoten gewoon in loondienst had. Nu er geen loonheffing was ingehouden, bleven de naheffingen van in totaal € 235.000,- in stand.
Wat kunt u hiermee?
Fiscus dus ‘de baas’? Als de uitspraak iets duidelijk maakt, is het wel dat de fiscus zijn eigen regels heeft met betrekking tot het bestaan van een dienstbetrekking. Is er aan deze regels voldaan, dan is er een dienstbetrekking, los van wat u op papier overeen bent gekomen. Let op. Dat bij de Kamer van Koophandel ieder der vennoten als ondernemer stond ingeschreven, deed dan ook niet ter zake. Evenmin het feit dat de vennoten in een civiele procedure het standpunt innamen dat ze vennoot waren. Het bestaan van een gezagsverhouding, waarvan hier duidelijk sprake was, was voldoende om de Vof (althans) fiscaal terzijde te schuiven en uit te gaan van een dienstverband, met alle bijkomende verplichtingen van dien.
Beleid tot 1 juli 2018?
Zoals bekend kunt u tegenwoordig voor het uitsluiten van een dienstbetrekking gebruikmaken van modelovereenkomsten. Vult u deze in en houden beide partijen zich eraan, dan bestaat er geen risico dat de fiscus de samenwerking alsnog als dienstbetrekking aanmerkt. Tip. De fiscus heeft ook aangekondigd dat er tot 1 juli 2018 niet zal worden nageheven en beboet als er toch sprake is van een dienstbetrekking, terwijl partijen hiervan niet zijn uitgegaan. Dit laatste is alleen anders als er sprake is van fraude.