RECHTSVORM - 27.10.2017

Overstap naar een BV, bedrijfspand liever naar privé?

In het regeerakkoord van Rutte III is een verdere beperking van de afschrijving op gebouwen opgenomen. Deze geldt echter enkel voor de vennootschapsbelasting. Is het inbrengen van uw bedrijfspand in een BV dan nog wel zo slim?

Wat staat er op stapel?

Bedrijfspand in eigen gebruik. Het kabinet-Rutte III is voornemens om met ingang van 2019 de afschrijving op bedrijfspanden die in eigen gebruik zijn, (verder) te beperken. Sinds enkele jaren geldt dat bedrijfspanden in eigen gebruik niet verder mogen worden afgeschreven dan tot 50% van de WOZ-waarde. Vanaf 2019 zou dit percentage worden verhoogd tot 100%.

Opnieuw overwegen. Deze beperking van de afschrijving geldt enkel voor de vennootschapsbelasting. Bestaande situaties waarin er reeds afgeschreven is tot onder de grens van de WOZ-waarde zullen waarschijnlijk worden ontzien. Verdere duidelijkheid over dit voornemen ontbreekt op dit moment. Desondanks kan dit een reden zijn om nog eens goed na te denken over de inbreng van uw bedrijfspand in een BV.

Inbreng eenmanszaak in BV

Stel, u bent bezig met of voornemens om op termijn uw onderneming (eenmanszaak) om te zetten in een BV-structuur. Daarbij is het de bedoeling om ook het bedrijfspand over te dragen.

Niet meer afschrijven. Met het oog op de voorgenomen wetswijziging is het de vraag of dit nog wel zo handig is. Ervan uitgaande dat de inbrengwaarde/boekwaarde van het bedrijfspand ongeveer gelijk is aan de WOZ-waarde, kunt u immers in de toekomst hier niet langer over afschrijven.

Bedrijfspand naar privé. Het is dan wellicht beter om uw bedrijfspand buiten de inbreng te houden. U bent immers niet verplicht om al uw zakelijke vermogensbestanddelen in te brengen.

Verhuur aan de BV. Na de inbreng gaat u het bedrijfspand verhuren aan uw nieuwe BV. Deze verhuur valt onder de zogeheten ‘terbeschikkingstellingsregeling’ waardoor de huuropbrengsten progressief worden belast in box 1. Uiteraard zijn deze huurkosten ook weer aftrekbaar voor de BV.

Afschrijving niet beperkt. Voordeel is dat uw bedrijfspand nu niet getroffen wordt door de nieuwe wetgeving. Volgens het regeerakkoord gaat deze immers alleen voor de vennootschapsbelasting gelden en niet voor de inkomstenbelasting. Een pand dat wordt verhuurd aan een eigen BV wordt gezien als een pand in eigen gebruik en hiervoor blijft de grens van 50% van de WOZ-waarde gelden. Zodoende is het mogelijk om over het bedrijfspand te blijven afschrijven. Als u dit bedrijfspand in de BV had ondergebracht, zou verdere afschrijving onmogelijk zijn geweest.

Let op. Uiteraard is de fiscale keerzijde van afschrijving een lage boekwaarde waardoor er op termijn een hoge belaste boekwinst zal ontstaan als u stopt met de verhuur.

Bedrijfspand uit de BV halen

Daarnaast kan deze aangekondigde wetswijziging ook een extra reden zijn om uw bedrijfspand naar privé te halen. Initieel zou dit idee kunnen zijn geboren als bijvoorbeeld de werkelijke waarde lager is dan de boekwaarde in de BV.

Boekverlies. Overdracht naar privé kan dan een mooi boekverlies veroorzaken in de BV waarmee er direct belasting wordt bespaard. Vervolgens gaat u het pand dan verhuren aan uw BV. Door de overdracht aan privé kan er verdere afschrijving tot aan 50% van de WOZ-waarde worden gerealiseerd.

Heroverweeg de voorgenomen inbreng van uw bedrijfspand in een BV. Is dit nog wenselijk nu de mogelijkheid tot afschrijving hiervan (verder) wordt beperkt? Of is het zinvoller het bedrijfspand buiten de inbreng in de BV te houden?

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01