BEDRIJFSOPVOLGING - 26.10.2017

Over uw graf heen regeren?

In de media verschijnen steeds vaker berichten over ruzies over erfenissen. Dit kan voor uw bedrijf de doodsteek zijn. Komt dat door de inhaligheid van sommigen of zijn er andere redenen? Hoe dit te voorkomen?

Emotie en geld. Een erfenis gaat altijd over emotie en over geld. Kortom: een explosief mengsel dat zomaar kan ontploffen wanneer uw nalatenschap niet goed is voorbereid. Zeker wanneer er een bedrijf in het spel is. Vaak zijn de regelingen die u hiervoor kunt treffen niet op elkaar afgestemd en begrijpt men niet goed wat er is geregeld. Daardoor kan eenvoudig onduidelijkheid en ruzie ontstaan. Tip. Houd zelf de regie bij uw bedrijfsoverdracht in handen, bij leven en na overlijden.

Stel uzelf de vraag ... en leg vast

Wat als ... Stel uzelf de volgende vraag: ‘Wat moet er met mijn bedrijf gebeuren wanneer ik er niet meer ben?’. Wilt u dat uw bedrijf bij al uw erfgenamen terechtkomt of is er één bedrijfsopvolger? Hoeveel erfbelasting moet er betaald worden en kan uw bedrijf dat bedrag vrijmaken?

Leg vast. U kunt al deze zaken nu al vastleggen in de maatschaps- of Vof-akte of statuten van uw BV. Bijvoorbeeld, wie is of zijn de opvolgers en wat moeten zij betalen? Uw huwelijkse voorwaarden of de huwelijksgemeenschap bepalen vervolgens hoe hoog uw nalatenschap is en in uw testament kunt u vastleggen wie uw erfgenamen zijn.

Huwelijkse voorwaarden. In de huwelijkse voorwaarden is vaak opgenomen dat het bedrijfsvermogen uw eigen privévermogen is en dat er jaarlijks verrekend wordt wat er aan geld overblijft na betaling van alle kosten, het periodieke verrekenbeding. Heeft u niets verrekend, dan kan dit ervoor zorgen dat er toch een gemeenschap van goederen is ontstaan. Tip. Repareer dit eventueel door middel van een vaststellingsovereenkomst.

Stem af. Stem uw huwelijkse voorwaarden, de maatschaps- of Vof-akte of statuten en uw testament op elkaar af.

Wat kan er zoal?

Bedrijfsopvolgingsregeling. Er is een bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet die een ondernemingsvermogen tot ruim € 1 miljoen vrijstelt voor de schenk- of erfbelasting en 83% voor het meerdere. Tip. Legateer in uw testament het ondernemingsvermogen aan uw bedrijfsopvolger. Zo maakt u optimaal gebruik van de BOR.

Uitstelregeling. Wanneer één kind de bedrijfsopvolger is, kan voor de betaling van erfbelasting gebruikgemaakt worden van de uitstelregeling. Het ene kind krijgt dan een legaat van het ondernemingsvermogen en moet daarvoor de waarde in de nalatenschap inbrengen. De andere kinderen erven daardoor een geldbedrag en geen ondernemingsvermogen. Zij krijgen toch 10 jaar uitstel voor betaling van de erfbelasting. Tip. Zorg dat in de maatschaps- of Vof-akte of statuten een duidelijke regeling is opgenomen over de waarde die de bedrijfsopvolger moet vergoeden voor de bedrijfsoverdracht. Deze waarde is leidend en bepaalt de hoogte van de nalatenschap.

Doorschuiven. Er is ook een gunstige regeling voor de bedrijfsopvolger in de inkomstenbelasting,de zgn. doorschuiffaciliteit. Er hoeft bij de overdracht geen inkomstenbelasting (stakingswinst) te worden afgerekend, deze mag worden doorgeschoven naar de opvolger. Tip. Om gebruik te kunnen maken van de doorschuiffaciliteit moet de bedrijfsopvolger het ondernemingsvermogen door middel van (een legaat in) het testament verkrijgen.

Zorg dat uw nabestaanden uw bedoeling met het bedrijf kennen. Neem stappen om uw maatschaps- of Vof-akte of de statuten van uw BV, uw testament en uw huwelijkse voorwaarden goed op elkaar af te stemmen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01