Ook minimumloon voor freelancers
Vanaf 1 januari 2018. De ministerraad heeft besloten om het minimumloon ook verplicht te stellen bij het werken met een overeenkomst van opdracht (ovo). Opdrachtgevers die in hun bedrijf mensen laten werken op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo) moeten daarvoor vanaf 1 januari 2018 ten minste het wettelijk minimumloon (WML) betalen.
Ook voor andere opdrachtnemers. Eerder was de regeling al uitgebreid naar opdrachtnemers die op basis van een bepaalde andere overeenkomst werken, zoals een aanneem-, uitgeef-, of vervoersovereenkomst. Let op. U denkt misschien dat u niet te maken zult krijgen met bijv. aannemingsovereenkomsten, maar ook schoonmaken wordt onder omstandigheden gezien als aanneming van werk. Dus ook bij het schoonmaken van uw bedrijfsruimte kan er sprake zijn van aanneming van werk en dus vanaf 2018 minimaal het minimumloon.
Freelancers. Naast de werknemers en zelfstandig ondernemers is er nog een derde groep werkenden: dit zijn arbeidskrachten die werken als freelancer. Zij genieten hun inkomsten niet als winst uit onderneming, maar als resultaat uit overige werkzaamheden. Freelancers verrichten hun werkzaamheden vaak als opdrachtnemer. Er is voor deze groep geen sprake van een arbeidsovereenkomst, maar er wordt ook niet voldoen aan de voorwaarden van het zelfstandig ondernemerschap (zzp).
Misbruik en discussie voorkomen. De onderhandelingspositie van opdrachtnemers is vaak zwak. Om misbruik of uitbuiting te voorkomen, besloot het kabinet daarom eerder al dat werk onder een overeenkomst van opdracht (ovo) ten minste het wettelijk minimumloon (WML) moet opleveren. Deze uitbreiding heeft echter niet de gewenste duidelijkheid gebracht omdat er naast de ovo ook andere overeenkomsten zijn, zoals de aanneem-, uitgeef-, en vervoersovereenkomst.
Gelijke monniken … Het kabinet trekt deze nu allemaal gelijk. Daarmee vallen nog eens een slordige 60.000 mensen extra onder het WML. In totaal werken er jaarlijks 431.000 mensen als opdrachtnemer. Let op. Gastouders die in hun eigen huis kinderen opvangen, worden uitgezonderd van de regeling.
Niet voor zzp’ers. Het WML geldt niet voor zelfstandige opdrachtnemers (ondernemers en ‘echte’ zzp’ers). Zij hebben een andere positie op de arbeidsmarkt. Zo zijn zij vaak beter in staat betere voorwaarden, zoals een redelijke vergoeding voor hun werkzaamheden, te bedingen. Een interim-manager die werkt als zzp’er zal echt niet voor een vergoeding onder het minimumloon aan de slag gaan .