Kan samenwonende partner ook fiscaal partner zijn?
Verschil? Als u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, bent u automatisch elkaars fiscaal partner. Daar schreven we vaker over. Bij samenwoners ligt dat echter iets ingewikkelder en bestaat er een zekere rangorde. Daarover stelde een lezer ons een vraag. Wat speelt er?
Ingeschreven op hetzelfde adres
Als iemand bij de gemeente op hetzelfde adres staat ingeschreven als uzelf, kan dit inderdaad ook uw fiscaal partner zijn.
Dit is het geval in een van de volgende situaties:
- U bent allebei meerderjarig en heeft samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten.
- U heeft samen een kind.
- Een van u heeft een kind van de ander erkend.
- U bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners.
- U bent samen eigenaar van een eigen woning waarin u allebei woont.
- U bent allebei meerderjarig en op uw adres staat ook een minderjarig kind van een van u beiden ingeschreven. Let op. Als u een deel van uw woning op zakelijke voorwaarden verhuurt aan degene die op hetzelfde adres staat ingeschreven, bent u geen fiscale partners.
- U bent meerderjarig en woont met een minderjarig kind in een opvangwoning of een huis voor beschermd wonen die/dat u kreeg door de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. U bewoont die woning samen met een meerderjarige die volgens de gemeente ook op dat adres staat ingeschreven.
- U was het jaar ervoor al fiscale partners.
Meerdere partners na elkaar?
Het kan voorkomen dat in één jaar meer personen na elkaar aan de voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld als u tijdens het jaar gaat scheiden en vervolgens met iemand anders samen gaat leven. U kunt met een van deze personen ervoor kiezen om het hele jaar elkaars partner te zijn.
Meerdere partners tegelijkertijd? Ook kan het voorkomen dat tegelijkertijd meerdere personen aan de voorwaarden voldoen. U heeft bijvoorbeeld met één persoon waarmee u samenwoont een kind terwijl u van de ander de pensioenpartner bent. In dat geval is de eerstgenoemde voorwaarde in de rij beslissend. In dit voorbeeld bent u dus de partner van degene met wie u samen een kind heeft. Voldoen beiden aan dezelfde voorwaarde, dan bent u van geen van beiden de partner. U kunt dan nog wel op grond van een andere voorwaarde elkaars partner zijn.
Gevolgen kostenaftrek bij partnerschap
Het partnerschap heeft diverse gevolgen, die zowel voor- als nadelig kunnen uitpakken. Als elkaars partner mag u een aantal belangrijke aftrekposten van u samen in aftrek brengen. Het betreft met name de eigen woning, alimentatie, zorgkosten, studiekosten en giften. Let op. Daar staat tegenover dat er voor wat betreft de drempels ook gekeken wordt naar uw beider inkomen. Dit kan met name nadelig uitpakken als een van beiden wel inkomen heeft, maar geen of weinig aftrekbare kosten. Tip. Een voordeel van het partnerschap is weer wel dat u aftrekposten willekeurig over u en uw partner kunt verdelen. Zo kunt u ervoor kiezen om de aftrek ten laste van het hoogste inkomen te brengen, zodat dit het meeste oplevert.