BTW - 26.10.2017

Heeft u al de verleggingsregelingen in de btw onder de knie?

Zoals u weet, kent de btw een flink aantal verleggingsregelingen die het er allemaal niet makkelijker op maken. Heeft u ze eigenlijk al in beeld? Waar moet u op letten? En als u zelf afnemer bent, hoe zit het dan?

Verlegging is antifraudemiddel. Het doel van een verleggingsregeling is altijd om de belastinginning zoveel mogelijk veilig te stellen. De regeling wordt dan ook het meest toegepast in sectoren waar relatief veel btw-fraude voorkomt.

Welke branche en wanneer toepassen?

Alleen tussen ondernemers. De verleggingsregeling geldt in principe alleen tussen ondernemers en kan in de volgende situaties van toepassing zijn:

  1. Onderaanneming in de bouw- en scheepsbouwsector. Schoonmaak- en hovenierswerkzaamheden in onderaanneming vallen (meestal) ook onder de regeling.
  2. In Nederland belaste leveringen van goederen of diensten door buitenlandse ondernemers.
  3. B2b-diensten tussen ondernemers in verschillende EU-landen.
  4. Levering van onroerende zaken met optie btw-belaste levering.
  5. Levering van goud of beleggingsgoud.
  6. Executieverkoop.
  7. Levering van gas, koude, warmte of elektra door buitenlandse ondernemers.
  8. Overdracht van broeikasemissierechten.
  9. Levering van waardevolle elektronica, zoals mobiele telefoons, laptops en microchips.
  10. Telecommunicatiediensten in Nederland.
  11. Afvalproducten (meestal restproducten van een productieproces) en oude materialen.

Internationale verleggingsregels

Drie van de genoemde situaties vallen in de categorie ‘internationaal’. Dat betekent dat de leverancier in een ander land gevestigd is dan de afnemer. Op de levering van gas, elektra, enz. gaan we niet in.

B2b-hoofdregel. Voor diensten tussen ondernemers met een btw-identificatienummer is de hoofdregel dat deze belast is waar de afnemer is gevestigd. Als leverancier en afnemer in verschillende EU-lidstaten zijn gevestigd, wordt de btw-heffing altijd verlegd naar de afnemer.

Algemene verlegging. Buitenlandse ondernemers kunnen ook goederen en diensten leveren in Nederland die niet onder de b2b-hoofdregel vallen. De btw is verlegd als de afnemer een Nederlandse (vaste inrichting van een) ondernemer is of een Nederlands rechtspersoon, zoals een BV.

  • Let op 1. Dit is de enige verlegging waarbij de btw ook naar een niet-ondernemer moet worden verlegd. Ook een holding (niet-ondernemers) kan dus btw naar zich verlegd krijgen. Deze moet dan een btw-aangifte aanvragen om de btw af te dragen.
  • Let op 2. De meeste EU-landen hebben niet zo’n uitgebreide verleggingsregeling als Nederland. Houd dus rekening met lokale btw-verplichtingen als u leveringen of niet-hoofdregeldiensten verricht in het buitenland, zoals een verbouwing.

Nationale verleggingsregels

De overige verleggingsregelingen gelden (ook) tussen Nederlandse ondernemers onderling. We noemen even de meest voorkomende.

Bouw en scheepsbouw. De bekendste verleggingsregeling is die in de bouw en scheepsbouw. De verlegging geldt bij onderaanneming en bij uitlenen van personeel.

Kernpunten
1. De onderaannemers verleggen de btw naar hun opdrachtgever. De hoofdaannemer brengt btw in rekening, tenzij hij een ‘eigenbouwer’ is (btw-verlegd).
2. Het gaat om ‘stoffelijk’ werk. De ingenieur valt er dus buiten, maar de dakdekker en zelfs de schoonmaker vallen hieronder.
3. Niet onder de verleggingsregeling vallen werkzaamheden die ten minste grotendeels in de eigen werkplaats worden verricht.
4. Niet onder de verleggingsregeling vallen de werkzaamheden in het kader van een koopovereenkomst (zoals de installatie van een keuken of cv).
5. Niet onder de verleggingsregeling valt de verhuur van materieel en zuiver vervoer. Bemande verhuur van bijv. bouwkranen valt wel onder de verleggingsregeling.

Optie btw-belaste levering. Levering van onroerende zaken is btw-vrijgesteld, tenzij het een bouwterrein of nieuw gebouw (tot twee jaar na ingebruikname) betreft. Onder voorwaarden kunnen ondernemers kiezen voor btw-belaste levering (optie btw-belaste levering). Dan is de verleggingsregeling van toepassing.

Executieverkopen. Als een goed door uitoefening van pand- of hypotheekrecht wordt verkocht, vinden voor de btw twee leveringen plaats: van schuldenaar aan de pandhouder en vervolgens aan de afnemer. Als de afnemer ondernemer is, is de levering altijd btw-verlegd (de schuldenaar zal de btw immers toch niet kunnen betalen).

Waardevolle elektronica. De levering van mobiele telefoons, microchips, spelcomputers, tablets en laptops valt onder de verleggingsregeling als het bedrag per levering per soort goed meer dan € 10.000,- bedraagt.

Telecommunicatiediensten. Vers van de pers is de verlegging voor telecommunicatiediensten. De verleggingsregeling geldt als de afnemer ook telecommunicatiediensten verstrekt en dus niet voor afnemers die eindgebruiker zijn, ook niet als dat ondernemers zijn. Let op. De regeling is verplicht sinds 1 september 2017, maar mocht al vanaf 2 juni 2017 worden toegepast.

Hier moet u op letten

Verplicht. Toepassen van de verleggingsregeling is geen keuze maar verplicht. Pas de verleggingsregeling dan ook toe als dat nodig is en breng niet ‘veiligheidshalve’ toch maar btw in rekening.

Factuur. Als de verleggingsregeling van toepassing is, moet het volgende op de factuur komen te staan.

Kernpunten
    • Het btw-identificatienummer van de afnemer.
    • De tekst ‘btw-verlegd’.
    • U mag geen btw-bedrag op de factuur vermelden!

De btw-aangifte

Aangifterubriek. De omzet waarop u de verleggingsregeling toepast, moet u op verschillende plaatsen in de btw-aangifte aangeven. Bij de verlegging voor (hoofdregel)diensten aan ondernemers in een andere EU-lidstaat wordt de omzet in rubriek 3b (Intracommunautaire leveringen en diensten) aangegeven.

Let op. Btw-nummer en omzet moet u dan ook in de opgaaf intracommunautaire prestaties opgegeven bij ‘Diensten’.

Niet bij mij belast. In alle andere situaties kunt u de omzet in rubriek 1e (Belast met 0%/Niet bij mij belast) verantwoorden.

Afnemers opgelet!

Wees kritisch. Ook voor de afnemer is het belangrijk om kritisch te zijn. Als uw leverancier de verleggingsregeling moet toepassen, accepteer dan geen factuur met btw.

Let op. Zo’n factuur met btw waarop geen btw moet staan maar de melding van de verleggingsregeling, is een onjuiste factuur, zodat u het risico loopt dat de btw-aftrek geweigerd wordt. Op zulk gedoe zit u niet te wachten.

Toch btw-aftrek

Goedkeuring staatssecretaris. Volgens een goedkeuring van de staatssecretaris, 06.12.2014 (BLKB 2014-704M) , mag de Belastingdienst de btw-aftrek bij onjuiste toepassing van de verleggingsregeling niet weigeren als de leverancier de btw netjes heeft afgedragen. Zie par. 3.5.2. van het besluit.

Het besluit en een stroomschema ‘Btw verlegd in de btw-aangifte’ kunt u downloaden via http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 01.07.02).

Btw-aangifte. Als afnemer moet u de verlegde btw ook aangeven in de btw-aangifte. Dat doet u bij intracommunautaire diensten in rubriek 4b (Intracommunautaire verwervingen). In overige gevallen geeft u de btw aan in rubriek 2a (Naar mij verlegd).

Tip. Als u recht heeft op btw-aftrek, kunt u de naar u verlegde btw als voorbelasting in dezelfde aangifte in aftrek brengen.

Zorg dat u goed weet wanneer de btw wel en niet verlegd moet worden, ook als afnemer. Dat scheelt een hoop gedoe! Download ons stroomschema zodat u ook in uw btw-aangifte de verlegging goed verwerkt. Soms moet de verlegging namelijk meerdere malen in dezelfde aangifte verwerkt worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01