MOBILITEIT - 10.10.2017

Fiets van de zaak, voor uw werknemers en voor uzelf

In een recent persbericht pleit BOVAG voor afschaffing van de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak voor werknemers. Wat speelt er? En hoe zit het met de fiets van de zaak voor uzelf? En een elektrische fiets dan?

Fiets van de zaak voor uw personeel

Belastingvrij lenen. Voor een fiets van de zaak bestaat er binnen de werkkostenregeling geen specifieke regeling. Het enige dat hiervoor is geregeld, is een nihilwaardering van het rentevoordeel op een lening voor de aankoop van een fiets. U kunt uw werknemer hiervoor dus belastingvrij geld lenen. Als u aan uw werknemers een fiets ter beschikking wilt stellen (fiets van de zaak), dan wordt u geconfronteerd met de door BOVAG bekritiseerde fiscale regels. Hoe zit dit precies?

Privégebruik fiets van de zaak

Privékilometers. Voor de fiets van de zaak geldt er geen forfaitaire regeling zoals voor de auto van de zaak. De bijtelling voor een fiets moet berekend worden op basis van de werkelijke kilometerprijs maal het aantal privékilometers. Dit is niet eenvoudig te bepalen. Voor het vaststellen van een kilometerprijs moet er immers gekeken worden naar de aanschafkosten, de onderhoudskosten, stroom (bij een elektrische fiets) en verzekering. Daarnaast zal er aan de hand van een kilometerregistratie vastgesteld moeten worden hoeveel kilometer er privé met de fiets wordt gereden. U kunt zich voorstellen dat veel werkgevers geen zin hebben in deze poespas.

In de vrije ruimte? Als er nog voldoende fiscaal vrije ruimte (1,2% van de totale fiscale loonsom) is, is het mogelijk om de bijtelling voor de fiets van de zaak onbelast onder te brengen in de vrije ruimte.

Fiets van de zaak voor uzelf

Op de zaak. Als u voor uzelf een nieuwe fiets koopt en u deze minstens 10% zakelijk gaat gebruiken, kan het aantrekkelijk zijn om de fiets zakelijk aan te schaffen. U mag dan de kosten van de fiets in mindering brengen op uw winst. Ervan uitgaande dat de aankoopprijs van de fiets meer bedraagt dan € 450,- (excl. btw), bent u verplicht de aanschafkosten in vijf jaar af te schrijven. Daarnaast komen onderhoudskosten, verzekeringspremie, e.d. direct ten laste van uw winst.

Investeringsaftrek. Verder kunt u mogelijk profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Op voorwaarde dat u op jaarbasis voor meer dan € 2.300,- investeert in bedrijfsmiddelen, krijgt u een extra belastingaftrek die kan oplopen tot 28% van het geïnvesteerde bedrag. Tip. Plan uw aankoop dus slim. Zorg ervoor dat u de fiets koopt in een jaar waarin u voldoende investeringen doet om te kunnen profiteren van de KIA.

Fiscale bijtelling. Daarnaast moet u rekening houden met een bijtelling voor het privégebruik. Net als bij uw werknemers moet ook bij u de bijtelling worden bepaald op basis van de werkelijke privékilometers maal de prijs per kilometer. Tip.  Probeer met de fiscus hierover een duidelijke, praktische afspraak te maken.

Op http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/download vindt u een rekenvoorbeeld van het fiscale voordeel van een fiets van de zaak voor uzelf (TE 07.21.03).

En de btw?

Schaft u de fiets zakelijk aan, dan kan de btw op de aankoop en de doorlopende kosten worden verrekend. Houd er rekening mee dat de fiets mogelijk ook privé wordt gebruikt. Voor dit deel is de btw niet verrekenbaar. Let op. Woon-werkverkeer wordt voor de btw als privé aangemerkt!

Het kan aantrekkelijk zijn een nieuwe (elektrische) fiets voor uzelf op kosten van de zaak aan te schaffen. Zeker als u ook kunt profiteren van de KIA (maximaal 28%) loopt het fiscale voordeel snel op. U moet de fiets dan wel minstens 10% zakelijk gebruiken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01