BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.10.2017

Eindelijk van die BV af?

Sinds dit jaar is het mogelijk om uw DGA-pensioen in eigen beheer bij uw BV om te zetten in een zogenaamde ‘oudedagsverplichting’ (ODV). Daarmee wordt het ook eenvoudiger om van uw inactieve BV af te komen. Wat moet u nu weten?

Pensioen in eigen beheer (PEB)

Zonder fiscale schade? Een van de nadelen van een pensioen in eigen beheer is dat de werkelijke waarde van uw pensioenrechten veelal hoger zijn dan de pensioenvoorziening op de fiscale balans van uw BV. Vaak wel drie keer zo hoog! Dat maakt het erg lastig om ooit zonder fiscale schade van uw BV af te komen, want daarvoor is nodig dat u uw pensioenrechten eerst tegen de werkelijke waarde overdraagt aan een pensioenverzekeraar. Dat geld is vaak niet eens beschikbaar in de BV.

Nu het dit jaar voor het eerst mogelijk is om uw pensioen om te zetten in een ODV, zijn uw mogelijkheden in dit opzicht wellicht een stuk beter. Let op. U kunt uw pensioen in 2017, 2018 of 2019 ook afkopen met een fiscale korting, dan bent u ineens van uw hele pensioen af. Dat kost u echter wel een (flinke) aanslag inkomstenbelasting ineens.

Oudedagsverplichting (ODV)

Fiscale waarde. U kunt op schriftelijk verzoek uw PEB omzetten in een ODV. Het aardige is dat dan de fiscale waarde van uw pensioenrechten wordt vastgesteld op het bedrag van de pensioenvoorziening op de fiscale balans van uw BV. U kunt dan volstaan met het overdragen van het bedrag van de voorziening aan een pensioenverzekeraar of op een (fiscale) bankspaarrekening bij een bank.

Deze overdracht kan in beginsel belastingvrij. Te zijner tijd kunt u vanaf deze rekening uw pensioen aan uzelf uitkeren en pas dan betaalt u inkomstenbelasting over uw pensioen. Uw BV is dan in elk geval verlost van haar pensioenverplichting aan u. Ook een eventuele stamrechtverplichting in uw BV kan in veel gevallen worden afgestort op zo’n bankspaarrekening.

Winstreserves

Zit er nog meer in de BV? Dan bent u er echter nog niet. Het is immers niet uitgesloten dat er na de overdracht van de pensioenverplichting nog meer geld of andere bezittingen in de BV zitten. En daar kan wellicht ook een fiscale claim op rusten: de 25% aanmerkelijkbelangheffing (AB) over de winstreserves. Indien u uw BV wilt opheffen, zult u deze 25% wel moeten betalen.

Wat is zaak? Het is dus zaak om eerst eens door te (laten) rekenen wat dit u gaat kosten.

Let op. Het afrekenen van de aanmerkelijkbelangclaim van een BV zonder onderneming wordt met het opheffen van de BV uitsluitend vervroegd, want uiterlijk bij uw overlijden (of dat van uw partner bij gemeenschap van goederen) moet er toch een keer afgerekend worden.

Doen?

Wat is het fiscale prijskaartje? De keuze doen of niet doen is een stukje maatwerk en hangt natuurlijk van het fiscale prijskaartje af en van het feit of de BV en/of u genoeg geld hebben/heeft om het pensioen op een bankrekening over te maken en de AB-claim af te rekenen.

De hoge werkelijke waarde van uw pensioenrecht is echter in elk geval niet langer een obstakel.

Bedenk in ieder geval dat zolang uw pensioen in uw BV zit, u levenslang (en na u eventueel uw pensioenpartner) aan de BV vastzit met alle administratieve lasten van dien.

U kunt uw pensioen in eigen beheer omzetten in een fiscale oudedagsverplichting. U kunt dan volstaan met het overdragen van de voorziening aan een pensioenverzekeraar of op een (fiscale) bankspaarrekening. Dit kan in beginsel belastingvrij. Dit opent de verdere weg naar de opheffing van uw BV.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01