IN DE KIJKER - 13.10.2017

Bezwaar tegen gemeentelijke belasting per e-mail

Uit een recente uitspraak van ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, blijkt dat de gemeente bij een per e-mail ingediend bezwaarschrift in ieder geval een herstelmogelijkheid had moeten bieden. Wat betekent dit voor de praktijk?

De regels

Indienen bezwaarschrift. Voor het indienen van een bezwaarschrift gelden formele eisen. Een van deze eisen kan zijn dat het bezwaarschrift niet digitaal kan worden ingediend, maar alleen per post. Het is ook vaak mogelijk om een bezwaarschrift bij de gemeente in te dienen door het invullen van een webformulier op de gemeentelijke website, ondertekend met DigiD.

Digitaal. De gemeente legt de wijze waarop een bezwaarschrift digitaal kan worden ingediend en of dit digitaal kan op grond van artikel 2:15, lid 1, tweede volzin van de Algemene wet bestuursrecht, vast in een besluit. Let op. Per e-mail ingediende bezwaren voldoen vaak niet aan deze eisen.

Wat speelde er bij de Hoge Raad?

Bezwaar tegen parkeerbelasting. De gemeente Den Haag had per e-mail een bezwaarschrift ontvangen tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting (= ‘boete’ onbetaald parkeren). De gemeente had vervolgens een bericht aan de afzender gestuurd dat het bezwaar niet in behandeling werd genomen.

Herstelmogelijkheid. De vraag of de gemeente dit terecht had gedaan, werd uiteindelijk voorgelegd aan de Hoge Raad, 11.08.2017 (HR:2017:1612) . Deze oordeelde dat de indiener de gelegenheid had moeten krijgen om de verkeerde wijze van indienen te herstellen.

De praktijk

Bezwaartermijn veiligstellen. Omdat voor het indienen van bezwaar een termijn van zes weken geldt, is een per e-mail ingediend bezwaarschrift dat binnen deze termijn wordt ingediend dus op tijd. De gemeente moet dan de indiener de gelegenheid geven, bijvoorbeeld binnen een termijn van twee weken, om het bezwaar alsnog op de juiste wijze in te dienen. Doet de bezwaarmaker dit, dan wordt het bezwaarschrift verder inhoudelijk behandeld en wordt er een uitspraak op het bezwaar gedaan.

Datum e-mail. Van belang is dat de datum waarop de e-mail is verzonden (en ontvangen), geldt als de datum waarop het bezwaar is ingediend. Is de laatste dag van de bezwaartermijn aangebroken, dan is het makkelijk om bezwaar te maken per e-mail gericht aan de gemeente, ook al weet u niet zeker of deze weg openstaat. Per post of via de website met DigiD kost wellicht meer tijd of is omslachtiger.

Speelt ook in andere procedures

Aanslagen en besluiten. Deze uitspraak van de Hoge Raad geldt voor gemeentelijke belastingen. Let op. Voor andere besluiten van de gemeente die door het college of de gemeenteraad worden genomen, is de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de hoogste rechter. Deze rechter heeft echter in het verleden ook al beslist dat een e-mail onder voorwaarden als een bezwaarschrift kan worden aangemerkt.

Welke belastingen? Omdat deze uitspraak is gedaan voor een gemeentelijke aanslag (parkeerbelasting), geldt deze ook voor andere gemeentelijke belastingaanslagen, zoals de onroerendezaakbelasting, reclamebelasting, hondenbelasting, precariobelasting en afvalstoffen- en rioolheffing.

De bezwaartermijn tegen een gemeentelijke belastingaanslag kan volgens de Hoge Raad met een bezwaarschrift per e-mail veiliggesteld worden. De gemeente moet u dan de gelegenheid geven om het bezwaar alsnog op de juiste wijze in te dienen. Dit geldt overigens ook voor andere besluiten van de gemeente.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01