ANBI-status niet vanzelfsprekend
Financieel verslag. Onlangs was er veel ophef in de media over de publicatieplicht van een ANBI (algemeen nut beogende instelling). Zij moeten namelijk op hun website onder meer een financieel verslag publiceren. Het blijkt dat veel van deze goeddoelinstellingen hier niet aan voldoen.
Verlies status. De (administratieve) verplichtingen voor het verkrijgen van een ANBI-status zijn aanzienlijk. Veel goeddoelinstellingen worden echter gerund door vrijwilligers met beperkte kennis hierover. Dit kan tot problemen en verlies van de status leiden, zo blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad, 07.07.2017 (HR:2017:1237) .
Wat speelde er?
Lokale projecten. Twee broers hebben hun ondernemingen in Zuid-Amerika verkocht. De koopsom is omgezet in een vordering. Om een deel van de opbrengst ten goede te laten komen aan de lokale bevolking richten zij een stichting op die projecten ter plaatse ondersteunt. De broers dragen een deel van de vordering over aan de stichting tegen schuldigerkenning. Vervolgens schelden ze jaarlijks een deel van deze schuld kwijt.
ANBI-status, schenkingen aftrekbaar. De stichting heeft al jarenlang een ANBI-status. Dat is aantrekkelijk omdat de stichting dan geen belasting hoeft te betalen over de ontvangen schenkingen en onbelast schenkingen kan doen. Daarnaast zijn schenkingen aan de stichting hiermee ook aftrekbaar in de inkomstenbelasting (zonder drempel). De twee broers mogen dus ieder jaar hun kwijtschelding als schenking aftrekken.
Geen jaarstukken. Maar dan komt er een kink in de kabel. Tijdens een controleonderzoek blijkt dat de stichting sinds 2008 geen jaarstukken meer heeft opgemaakt. De administratie is een rommeltje en daaruit is niet vast te stellen welke bestedingen er zijn gedaan in Zuid-Amerika. Daarmee komt de ANBI-status in gevaar. De wet eist namelijk dat uit de administratie kan worden opgemaakt waaraan welke uitgaven er zijn gedaan. Logisch, want zo kan worden bepaald of de stichting inderdaad het algemene nut beoogt.
Uitspraak Hoge Raad
ANBI-status vervalt. Het bestuur van de stichting probeert het tij nog te keren. Zij bieden aan om de broers en de medewerkers van projecten als getuigen te laten horen. De Hoge Raad heeft daar echter geen oren naar. Nu niet is voldaan aan de administratieplicht, kan dit niet worden gerepareerd door dergelijke verklaringen. De ANBI-status vervalt met ingang van 2008.
Commentaar
Strengere controle Belastingdienst. De afgelopen jaren is de Belastingdienst steeds strenger gaan controleren of goeddoelinstellingen terecht een ANBI-status hebben. Aanleiding hiervoor is dat tijdens controles vaak tekortkomingen en zelfs fraude werd geconstateerd.
Gevolgen. Bent u betrokken bij een ANBI? Houd dan goed voor ogen dat het verlies van de ANBI- status niet alleen gevolgen heeft voor de instelling zelf, maar ook voor de donateurs. De fiscale aftrek van hun gift is namelijk ook in het geding. Zorg er dus voor dat aan alle (administratieve) vereisten wordt voldaan. Meer informatie vindt u op: https://www.belastingdienst.nl (zoekterm: ANBI).