Als u na een reorganisatie weer aanwerft
Afspiegelen
Ontslagvolgorde. Bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen wordt de volgorde van de voor ontslag in aanmerking komende werknemers bepaald door het afspiegelingsbeginsel. Het doel hiervan is om de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand zo veel mogelijk in stand te houden. Daartoe worden alle werknemers met dezelfde of uitwisselbare functies in vijf leeftijdscategorieën ingedeeld en moeten de ontslagen zo veel mogelijk over die categorieën worden verdeeld. Binnen elke leeftijdscategorie geldt vervolgens dat de werknemer met het kortste dienstverband als eerste wordt ontslagen (last in, first out).
Download de ‘Checklist bij bepalen ontslagvolgorde’ en de ‘Checklist voor het afspiegelingsbeginsel - stappenplan’ van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 22.20.05).
Ook bij aannemen. Met het afspiegelingsbeginsel moet u ook rekening houden als u na een reorganisatie weer personeel nodig heeft.
Zelf weten wie u benadert?
Tegenslag. Een apotheker die zijn apotheek ’s nachts niet langer open kon houden omdat een zorgverzekeraar het contract met hem had beëindigd, moest 10 van zijn in totaal 16 parttimemedewerksters ontslaan, waaronder assistente Jannie. Haar dienstverband van 24 uur per week werd per 1 januari jl. met toestemming van het UWV opgezegd.
Niemand anders. Zoals gebruikelijk bij een bedrijfseconomisch ontslag had het UWV een wederindiensttredingsvoorwaarde aan de ontslagvergunning verbonden. Op grond daarvan mocht de apotheker binnen 26 weken na haar ontslag geen ander voor hetzelfde werk in dienst nemen.
Terugspiegelen ... wat nu weer?
Terugspiegelen. Kort na de reorganisatie kwam een aantal uren formatieruimte beschikbaar. De apotheker besloot een ex-collega van Jannie opnieuw in dienst te nemen voor 2,5 uur per week. Vanwege de wederindiensttredingsvoorwaarde vond Jannie dat hij die uren eerst aan haar had moeten aanbieden. Wat vond de kantonrechter?
Niet goed gedaan. Omdat er uren zijn vrijgekomen binnen 26 weken na afgifte van de ontslagvergunningen, moest de werkgever die uren op grond van de wederindiensttredingsvoorwaarde aan een van de ontslagen werkneemsters aanbieden. Om te bepalen aan wie, had hij moeten terugspiegelen: de werkneemster die op grond van het afspiegelingsbeginsel als laatste voor ontslag in aanmerking kwam, komt als eerste in aanmerking voor de opengevallen uren en dat was Jannie. Zij had als eerste een arbeidscontract van 2,5 uur per week moeten krijgen.
Sanctie is fors. De wet bepaalt dat als de werkgever de wederindiensttredingsvoorwaarde overtreedt, het ontslag wordt teruggedraaid. Doordat de apotheker de extra uren aan de verkeerde ex-werkneemster had aangeboden, is de arbeidsovereenkomst met Jannie dus blijven voortbestaan. Daarom moest hij haar salaris met terugwerkende kracht vanaf 1 januari jl. doorbetalen. Bovendien moest hij haar onmiddellijk weer 24 uur per week laten werken. De kantonrechter vond dat deze (grote) gevolgen horen bij zijn ondernemersrisico, Rechtbank Den Haag, 08.05.2017 (RBDHA:2017:4689) .