ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 21.09.2017

Ziek, beter, ziek ... dezelfde of nieuwe ziekteperiode?

Uw medewerker Jan-Peter is langdurig arbeidsongeschikt en gaat na 11 maanden weer volledig aan de slag. Drieënhalve week later meldt hij zich opnieuw ziek. Begint er nu een nieuwe ziekteperiode of is dit dezelfde ziekteperiode?

Belangrijk: hoelang is de onderbreking?

4-wekentermijn. Soms kunnen meerdere (korte) periodes van arbeidsongeschiktheid als één ziekteperiode worden gezien. Dit is het geval wanneer de werknemer binnen vier weken na de laatste ziektedag opnieuw uitvalt wegens arbeidsongeschiktheid.

Jan-Peter meldt zich op 1 september ziek en hervat zijn werkzaamheden weer volledig op 12 september. Vervolgens meldt hij zich op 3 oktober opnieuw ziek voor een langere periode. Nu er minder dan vier weken tijd tussen 12 september en 3 oktober zit, wordt dit als één ziekteperiode gezien.

Wat mankeert hij?

Aard ziekte van invloed? Maakt het dan nog iets uit wat de aard van de ziekte is en moet het bij de volgende ziekmelding om dezelfde ziekteoorzaak gaan? Het antwoord hierop is kort en bondig: nee. Wanneer een werknemer binnen vier weken na een eerdere ziekteperiode opnieuw uitvalt, mag u deze beide losse ziekteperiodes als één ziekteperiode zien, ongeacht de oorzaak. Net hersteld van een burn-out en binnen vier weken daarna een gebroken been? Het klinkt wellicht gek, maar u moet het als één ziekteperiode zien.

Wat maakt dat eigenlijk uit?

Belangrijke gevolgen. Het maakt voor u als werkgever nogal een verschil of het om twee losse ziekteperiodes of om één ziekteperiode gaat. Helemaal wanneer het om meerdere periodes van langdurige ziekte gaat. Denk alleen maar aan:

  • de duur van de loondoorbetalingsplicht tijdens ziekte;
  • de (max.) hoogte van uw loondoorbetalingsplicht;
  • uw re-integratieverplichtingen in het kader van de Wet verbetering poortwachter.

Grote gevolgen. Op al deze zaken heeft de lengte van de ziekteperiode en het al dan niet als één ziekteperiode tellen van twee elkaar opvolgende ziekteperiodes, grote invloed. Tip. Houd uw re-integratiedossier goed in de gaten, zeker wat betreft de termijnen. Zorg ook dat bijvoorbeeld het plan van aanpak zo nodig aangepast wordt aan de aard van de meest recente ziekmelding.

70 of 100% doorbetalen?

Tweede jaar minder doorbetalen? Als twee ziekteperiodes elkaar opvolgen met een onderbreking die korter is dan vier weken, kan dit betekenen dat uw medewerker zich eerder dan verwacht in het tweede ziektejaar bevindt. En dat kan dan weer aanzienlijke invloed hebben op de omvang van de loondoorbetalingsplicht tijdens ziekte.

Stel ... Tijdens het eerste ziektejaar betaalt u uw werknemers bij ziekte 100% van hun loon door, in plaats van de 70% die de wet als minimum voorschrijft. Tijdens het tweede ziektejaar heeft u deze optie niet en ontvangen uw medewerkers ‘slechts’ 70% van hun salaris doorbetaald. Wettelijk is immers bepaald dat de loondoorbetaling tijdens ziekte gedurende de eerste twee ziektejaren max. 170% van het laatstverdiende loon mag zijn.

Tip. Is de hoogte van uw loondoorbetalingsplicht tijdens arbeidsongeschiktheid niet in een toepasselijke cao geregeld? Leg uw keuzes dan vast in de individuele arbeidsovereenkomst met uw werknemers en/of in een op de arbeidsovereenkomst van toepassing zijnd reglement.

U mag twee elkaar opvolgende ziekteperiodes als één ziekteperiode beschouwen als de onderbreking korter is dan vier weken. Dat kan betekenen dat u eerder in het tweede ziektejaar zit, en eventueel de betaling van het loon moet aanpassen. Houd uw verzuimdossier goed bij. Pas eventueel het plan van aanpak aan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01