RE-INTEGRATIE - 21.09.2017

Wat kan de bedrijfsarts voor u doen?

Als een werknemer ziek wordt, komt de bedrijfsarts in beeld. Dat het oordeel van de bedrijfsarts belangrijk is bij de re-integratie van uw werknemer, is wel bekend. Maar wat kan hij nog meer betekenen bij die re-integratie?

Medisch onderzoek

Beoordeling beperkingen. A ls een werknemer voor langere tijd ziek is, schakelt u de arbodienst in. Deze begeleidt de zieke werknemer en helpt u om aan de Wet verbetering poortwachter te voldoen. De bedrijfsarts kijkt welke beperkingen de werknemer heeft en beoordeelt in hoeverre de werknemer in staat is om te werken. Het is nu eenmaal zo dat u de werknemer niet mag vragen naar medische gegevens. Dat mag alleen de bedrijfsarts.

Probleemanalyse week 6

Onderzoek. De bedrijfsarts beoordeelt de werknemer aan de hand van een gesprek en eventueel een lichamelijk onderzoek. De bedrijfsarts stelt geen diagnose maar kijkt wat voor werk de werknemer kan doen, rekening houdend met zijn beperkingen. Zijn beoordeling legt hij uiterlijk in week 6 van het verzuim vast in de ‘probleemanalyse’.

Basis voor het plan van aanpak. Met deze probleemanalyse in de hand kunt u samen met de werknemer een plan van aanpak opstellen. U moet aan de hand van de beperkingen die de bedrijfsarts heeft vastgesteld, passend werk zoeken en aanbieden. In het plan van aanpak legt u de afspraken over de re-integratie vast. Tip. Gaat de werknemer tijdelijk ander werk dan zijn eigen werk doen, benoem dan in het plan van aanpak dat het werk tijdelijk wordt gedaan in het kader van de re-integratie.

Als het langer duurt

Verder kijken. Na langere tijd kan de bedrijfsarts aan de werknemer om een medische machtiging vragen, zodat hij informatie kan inwinnen bij de behandelaars van de werknemer. De bedrijfsarts kan dan bekijken of de behandelingen adequaat zijn en wat de medische situatie is. Tip. Uw werknemer moet aan een medische machtiging meewerken, anders kan dit worden gezien als niet meewerken aan de re-integratieverplichting.

Interventie. De bedrijfsarts kan ook het advies geven om het herstel sneller te bevorderen door een gespecialiseerde behandelaar in te schakelen. Dat wordt ook wel een interventie genoemd.

Let op. Werkgevers moet deze kosten vaak voor hun eigen rekening nemen, maar dat kan lonen omdat de werknemer daardoor sneller inzetbaar is. Nadeel is dat de werknemer deze interventie mag weigeren als hij de behandeling niet ziet zitten.

Extra onderzoek. Als de bedrijfsarts vermoedt dat er sprake is van een volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid, dan kan deze een extra medisch onderzoek adviseren. Aan de hand hiervan kan worden bekeken of er een vervroegde WIA-keuring kan worden aangevraagd. Deze vervroegde WIA-keuring kan in week 3 tot week 68 van verzuim worden aangevraagd.

IVA-uitkering. Als de werknemer een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) krijgt toegekend, zit de re-integratie erop. Bovendien wordt een IVA-uitkering niet doorbelast, terwijl een WGA-uitkering tot 10 jaar wordt doorbelast. Tip. Laat doorrekenen wat een medisch onderzoek kan opleveren als er IVA-uitkering toegekend wordt. Informeer bij de bedrijfsarts als u een vermoeden heeft dat de werknemer niet meer zal herstellen of de kans hierop uitgesloten zal zijn.

Als het erop lijkt dat de werknemer binnen de re-integratieperiode niet meer aan het werk kan komen, kunt u de bedrijfsarts vragen (medisch) te onderzoeken of een IVA-uitkering mogelijk is. Dit kan u veel financieel voordeel opleveren. Laat vooraf doorrekenen of dit voordelig kan zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01