APPARTEMENTSRECHTEN - 29.09.2017

Uw eigen appartement verbouwen, kan dat zomaar?

Uw cliënt wil zijn appartement grondig verbouwen: de badkamer samenvoegen met een slaapkamer, een buitenmuur uitbreken en een serre plaatsen op zijn dakterras. Moet de Vereniging van Eigenaars (VvE) toestemming geven?

Uw cliënt wil ‘alleen maar’ zijn eigen appartement, zijn eigendom, verbouwen. Daar heeft toch niemand anders wat over te zeggen? De aanpassingen bevinden zich immers allemaal in zijn eigen appartement en niet in gemeenschappelijke gedeeltes. Dat moet kunnen toch? Hoe zit dat?

Is toestemming noodzakelijk?

Privé of gemeenschappelijk? Voor de beantwoording van de vraag of er toestemming van de VvE nodig is om een appartement te verbouwen, is het van belang om na te gaan waarop de verbouwing precies betrekking heeft.

Privé. Als het gaat om zaken en gedeelten die onder de privégedeelten vallen, dan staat het de appartementseigenaar in principe vrij om daar wijzigingen in aan te brengen. Er is dan geen toestemming van de VvE vereist.

Gemeenschappelijk. Dit is anders voor gemeenschappelijke zaken en gedeelten. In artikel 17 van het ‘Modelreglement 2006’ staat dat een appartementseigenaar toestemming van de ledenvergadering van de VvE nodig heeft als hij daar veranderingen in wil aanbrengen.

Gemeenschappelijk in privédeel

Gemengd ... Ook in de privégedeelten kunnen gemeenschappelijke zaken of gedeelten aanwezig zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de dragende muren en de kozijnen gemeenschappelijk, ook al bevinden deze zich in het privégedeelte. Bij twijfel biedt de splitsingsakte en het (model)reglement uitsluitsel. Als het (model)reglement geen uitsluitsel biedt, beslist de ledenvergadering van de VvE of een privégedeelte wel of niet gemeenschappelijk is.

Onderzoek. De appartementseigenaar moet dus nagaan of de uit te breken muur een dragende muur is. Een dragende muur is immers gemeenschappelijk. In dat geval moet de eigenaar dus toestemming aan de VvE vragen voor het (gedeeltelijk) wegbreken van de muur.

Waarom dan? De overige appartementseigenaren kunnen in de meeste gevallen niet of moeilijk controleren of een eigenaar in zijn appartement een wijziging aanbrengt in of aan de gemeenschappelijke gedeelten of zaken. Daarom is meestal in het modelreglement of in het huishoudelijk reglement van de VvE een bepaling opgenomen dat een eigenaar - in geval van een verbouwing - altijd toestemming moet vragen aan de ledenvergadering of aan het bestuur van de VvE.

Toestemming noodzakelijk

Gemeenschappelijk. Voor het uitbreken van een buitenmuur en het plaatsen van een serre op het dakterras is dus toestemming vereist. Het gaat om de ‘schil van het gebouw’, om gemeenschappelijke daken en muren. Een slaapkamer samenvoegen met de badkamer mag dus als het geen ‘dragende’ muren betreft. Tip. Informeer bij de gemeente of er een bouwvergunning nodig is.

Als de VvE dwarsligt? Krijgt uw cliënt geen toestemming van de ledenvergadering of het bestuur van de VvE en wil hij toch verbouwen? Dan kan hij vervangende toestemming vragen bij de kantonrechter. Deze toetst dan of de VvE een redelijke grond heeft om de toestemming te weigeren. Of daarvan sprake is, hangt af van de omstandigheden van het geval. Als er geen redelijke grond is, geeft de kantonrechter toestemming.

Een appartementseigenaar die een (eenvoudige) verbouwing aan of in het appartement wil verrichten, heeft doorgaans vooraf toestemming nodig van het bestuur of de ledenvergadering van de VvE. Check dat voordat de werkzaamheden aanvangen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01