Meer zicht op uw privacy
Eindgebruikersovereenkomst
Voor u een contract sluit neemt u het waarschijnlijk grondig door. Velen zijn er zich echter niet van bewust dat ze ook een contract sluiten zodra ze software downloaden en installeren, of wanneer ze een webdienst, zoals sociale media, gebruiken. Elke software of webdienst heeft dan ook een eindgebruikersovereenkomst of EULA (end user license agreement). Idealiter neemt u zo’n EULA volledig door, maar u kunt zich ook laten bijstaan door een gratis tool als EULAlyzer ( http://www.brightfort.com/eulalyzer.html ). Die speurt specifiek naar clausules waarin vermeld staat dat er gebruikersgegevens worden verzameld of dat er gebundelde software mee geïnstalleerd wordt. U hoeft de tekst van zo’n EULA maar in het venster van de tool te plakken, waarna deze u op mogelijk verdachte passages zal wijzen. EULAlyzer kan wel alleen met Engelstalige teksten overweg, maar de meeste EULA’s zijn ook opgesteld of minstens beschikbaar in het Engels.
Windows 10
Met Windows 10 wil ook Microsoft zoveel mogelijk gegevens over het computergedrag van zijn gebruikers verzamelen. In de nieuwste release, Creators Update, is het net iets gemakkelijker om alle privacy-opties te beheren. Die vindt u verzameld in verschillende subrubrieken onder Instellingen ; Privacy .
Nog grondiger werkt de gratis tool W10Privacy ( https://www.winprivacy.de/english-home ). Start het programma op als administrator en laat een herstelpunt creëren. Op diverse tabbladen vindt u dan privacygerelateerde onderdelen terug. Het volstaat om een vinkje te plaatsen om de bijbehorende optie te activeren, waarna u bevestigt met Set changed settings . Let op!  Bij twijfel googelt u het best naar bijkomende feedback over de betreffende optie.
Sociale media
Google en Facebook zijn notoire sprokkelaars van gebruikersdata. Beide hebben, onder druk van allerlei instanties, intussen wel in een privacytool voorzien. Die van Google vindt u op https://myaccount.google.com/privacycheckup . Na aanmelden kunt u ongewenste functies of opties uitschakelen bij diverse Google-services, waaronder YouTube, Google Foto’s, enz.
Op Facebook klikt u op het hangslotpictogram en kiest u Privacycontrole . Deze privacytool is echter niet altijd en overal beschikbaar. In dat geval kunt u de privacy-opties nog aanpassen via Instellingen , in de rubrieken Privacy , Advertenties en Toepassingen . Tip. Â Wilt u weten welke informatie om het even wie over u (of anderen) via Facebook kan ophalen, surf dan naar http://www.stalkscan.com en vul het geviseerde Facebook-profiel in.
Browserinformatie
Wilt u weten welke info uw browser zoal vrijgeeft aan bezochte sites, surf dan naar http://browserspy.dk : aan de linkerzijde treft u heel wat tests aan. Ook http://www.ip-check.info levert interessante feedback op, net als https://panopticlick.eff.org .
Verkiest u een browser die standaard minder loslippig is, dan kunt u Brave ( https://brave.com – gebaseerd op Chromium) overwegen.