UW RAADSMAN - 29.09.2017

Let op aftrek hypotheekrente bij echtscheiding

Na een echtscheiding blijft vaak een van de voormalige echtgenoten achter in de eigen woning. Als de achterblijvende echtgenoot de volledige hypotheekrente blijft betalen, dan kan dit leiden tot een fiscaal probleem. Hoe zit dat?

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Man blijft achter. In een recente procedure voor het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 30.08.2017 (GHSHE:2017:3305) , gaat het om een echtpaar dat na jaren van huwelijk besluit uit elkaar te gaan. De vrouw vertrekt naar een ander huis en de man blijft achter in de voormalige echtelijke woning.

100% aftrek hypotheekrente? De man betaalt de volledige hypotheekrente voor de woning. In zijn aangifte inkomstenbelasting voert hij deze volledig als aftrekpost op. Hij heeft immers toch ook al die rente betaald?!

50% eigenaar, 50% aftrek. Helaas is dit fiscaal wat te kort door de bocht. Om hypotheekrente te mogen aftrekken, moet men deze niet alleen betalen. Men moet ook voor dat deel eigenaar zijn van de woning. Nu de man en de vrouw ook na de scheiding ieder voor 50% eigenaar van de woning blijven, kan de man maximaal 50% van de hypotheekrente aftrekken. De belastinginspecteur wil dit dan ook corrigeren.

50% aftrekbaar als alimentatie? Tijdens de rechtszaak probeert de man het over een andere boeg te gooien. De correctie van de aftrek van hypotheekrente accepteert hij. De andere 50% van de door hem betaalde rente wil hij nu als alimentatieverplichting aftrekken.

Afspraken in echtscheidingsconvenant

Als partneralimentatie. In beginsel is dit mogelijk. Het is wel van belang dat in het echtscheidingsconvenant deze bijzondere vorm van partneralimentatie wordt overeengekomen. De betaling door de man moet als dusdanig worden benoemd.

Dwingende morele verplichting? Is dit niet het geval, dan kan men dit alleen nog toepassen als er een bepaalde behoeftigheid bestaat bij de ex-partner. Als de vrouw dus niet in staat zou zijn om haar deel van de hypotheekrente zelf te betalen, dan kan haar ex-man deze verplichting op zich nemen en als partneralimentatie in aftrek brengen bij zijn aangifte inkomstenbelasting. Er is dan sprake van een dwingende morele verplichting bij de man om deze kosten op zich te nemen.

Wat zegt de rechter?

Geen alimentatieverplichting. In deze zaak biedt ook deze oplossing geen soelaas. In het echtscheidingsconvenant is namelijk expliciet opgenomen dat de man verplicht is de volledige hypotheekrente te betalen om in de woning te mogen blijven wonen. Daardoor kan niet meer worden gesteld dat hij deze betaling doet uit een dwingende morele verplichting in verband met de behoeftigheid van zijn ex-vrouw. De alimentatieverplichting is dan ook niet aftrekbaar.

En bij de ex-vrouw? Ook de vrouw kan de niet-geaccepteerde hypotheekrente niet aftrekken. Zij heeft deze immers niet betaald, waardoor deze niet als aftrekpost kan worden opgevoerd. Zonde, want hierdoor lopen zij belastingaftrek mis.

Dit gaat in de praktijk vaak fout. Voor u als vastgoedspecialist is het van belang om op de hoogte te zijn van dit potentieel fiscaal probleem. In de praktijk gaat dit namelijk vaak fout. Ook mediators en advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen maken hier vaak fouten in. Voor u als betrokkene een mooi moment om uw cliënten te behoeden voor een flink fiscaal nadeel.

De aftrek van hypotheekrente gaat in echtscheidingssituaties vaak verloren. Dit kan voorkomen worden door een goed convenant. Hierbij kan worden gedacht aan het opnemen van een alimentatieverplichting voor 50% van de hypotheekrente. Wijs uw cliënten hier in voorkomende gevallen op.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01