In de fout ... en dan?
Een foutje is snel gemaakt, toch? Als u een fout in uw (voorlopige) aangifte bemerkt, is het het makkelijkst als u deze na ontdekking zelf herstelt. Herstellen kan digitaal door uw aangifte nogmaals, maar nu met de juiste cijfers, in te dienen. Stel, u heeft voor uw auto van de zaak een verkeerd percentage bijgeteld vanwege het privégebruik en past alsnog het juiste toe. Dan krijgt u van de fiscus een aangepaste (voorlopige) aanslag.
Wanneer inkeren?
U ontdekt de fout zelf. Is de aanslag al opgelegd, dan kunt u deze vrijwillig verbeteren via het zgn. ‘inkeren’. Tip. Tot nu toe is dit tot twee jaar boetevrij. Daarna krijgt u een lagere boete of helemaal geen boete als er geen sprake was van opzet of grove schuld. Let op. De inkeerregeling gaat waarschijnlijk in 2018 veranderen. De boetevrije periode van twee jaar komt dan te vervallen.
U ontdekt de fout niet zelf. Ontdekt u de fout niet zelf, maar de inspecteur, dan zal hij de fout herstellen. U krijgt eerst bericht dat er van uw aangifte zal worden afgeweken en waarom. U kunt hierop reageren, waarna de aanslag zal worden aangepast. Is er volgens de inspecteur sprake van opzet of grove schuld, dan kan hij tevens een boete opleggen. Hij moet dit wel aannemelijk maken. Bij grotere bedragen en recidive kunt u sneller en hogere boetes verwachten.
Pleitbaar standpunt, wat is dat?
Dan geen boete. Een boete is niet aan de orde als er sprake is van een pleitbaar standpunt. De inspecteur merkt bijvoorbeeld een bezoek met een zakelijke vriend bij een sportevenement aan als privévermaak, terwijl u in uw aangifte bent uitgegaan van een zakelijk uitje en de kosten ten laste van de winst heeft gebracht. U moet dan aannemelijk maken dat het uitje wel degelijk een zakelijk belang diende. Kunt u dit niet, dan zal de inspecteur vasthouden aan de boete.
Vooraf mening vragen ... dat mag. In uw aangifte kunt u al aangeven of u over bepaalde zaken de mening van de fiscus wilt weten. Geeft u dit aan, dan kunt u op dit punt nooit een boete verwachten, want de inspecteur heeft dan de gelegenheid gehad een en ander met u af te stemmen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid ook gebeuren en dan kunt u een discussiepunt vooraf met hem kortsluiten. Blijft u van mening verschillen, dan kunt u natuurlijk altijd nog in bezwaar en beroep.
En als u helemaal niets doet?
De inspecteur kan uw aangifte in beginsel vijf jaar lang herzien en navorderen als hij een fout ontdekt. Er moet wel sprake zijn van een nieuw feit, ofwel iets dat hij redelijkerwijze nog niet kon weten. Let op. Bij buitenlands inkomen, zoals een tweede huisje in Frankrijk, is de termijn 12 jaar. Als er minstens 30% te weinig belasting is geheven, mag de inspecteur sowieso naheffen en is een nieuw feit niet nodig.
Te veel betaald? Heeft u door een fout te veel belasting betaald, dan kunt u uw aangifte aanpassen als de aanslag nog niet is opgelegd. Daarna kunt u nog zes weken in bezwaar. Daarna kunt u niet meer in bezwaar, maar kunt u de inspecteur alleen nog verzoeken de aanslag ambtshalve te herzien. Bij duidelijke vergissingen zal hij hier over het algemeen aan mee willen werken.