Hoezo opnieuw twee jaar doorbetalen?
Twee jaar betalen ...
Loon tijdens ziekte. Bij ziekte heeft een werknemer gedurende het eerste ziektejaar recht op ten minste 70% loondoorbetaling (met als ondergrens het voor hem geldende minimumloon) en het tweede ziektejaar minimaal 70% van zijn loon, ook als dit minder is dan het minimumloon.
Tip. Check altijd in uw cao of daarin andere afspraken staan over de hoogte van het door te betalen loon.
Wanneer hersteld? Een medewerker is hersteld wanneer hij zijn ‘bedongen werkzaamheden’ weer volledig verricht. Met ‘bedongen werkzaamheden’ wordt bedoeld de werkzaamheden die in de arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen. Tip. Kijk naar de feitelijke taken en verantwoordelijkheden van de medewerker en hoe lang hij de werkzaamheden al verricht, als de arbeidsovereenkomst geen duidelijkheid geeft.
Nieuwe ziekmelding
Hoelang onderbroken? De wet geeft uitdrukkelijk aan wat er moet gebeuren als de werknemer zich opnieuw ziek meldt: als twee ziekteperiodes elkaar opvolgen, met een onderbreking van minder dan vier weken, dan moeten de ziekteperiodes bij elkaar worden opgeteld. Dus:
- als de werknemer zich binnen vier weken weer ziek meldt, start er geen nieuwe loondoorbetalingsperiode, maar loopt de oude termijn van 104 weken vanaf dat moment door;
- vindt de tweede ziekmelding ná vier weken plaats, dan begint er wél een nieuwe loondoorbetalingsperiode van 104 weken te lopen.
Onenigheid. Dit is regelmatig aanleiding voor geruzie tussen partijen over de vraag of de herstelde werknemer wel minstens vier weken zijn eigen werk (de bedongen arbeid) volledig heeft verricht. Werkgevers stellen zich dan vaak op het standpunt dat de werknemer niet volledig was hersteld of dat hij nog niet helemaal zijn eigen werk deed, zodat de 104-wekenperiode (toch) heeft doorgelopen.
Hoe werkt dat in de praktijk?
Nog niet ‘s nachts. Medewerker Jan had zich 4 december 2014 ziek gemeld. Na zijn re-integratie was hij vanaf maart 2016 weer fulltime aan de slag. Echter, op advies van de bedrijfsarts werd hij nog niet ingezet op nachtdiensten.
Weer helemaal beter. In september 2016 werkte Jan ook weer nachtdiensten en meldde hij zich volledig hersteld. In januari 2017 meldde Jan zich opnieuw ziek, waarna zijn werkgever de loonbetaling stopte. Zijn werkgever vindt dat Jan de bedongen arbeid nooit volledig heeft verricht en dat de 104 weken loondoorbetaling bij ziekte inmiddels voorbij zijn. Jan vordert bij de rechter loondoorbetaling omdat hij vindt dat hij, vanaf het moment dat hij de nachtdiensten weer draaide, de bedongen werkzaamheden weer volledig heeft verricht.
Wat zegt de rechter? De Rechtbank Midden-Nederland, 24.05.2017 (RBMNE:2017:2526) , oordeelt dat de nachtdiensten onderdeel zijn van de ‘bedongen arbeid’. Nu Jan deze weer verricht sinds september 2016 heeft hij sinds die tijd dan ook weer zijn bedongen arbeid volledig verricht en dit gedurende meer dan vier weken. Dit betekent dat in januari 2017 een nieuw ziektegeval is gestart.