Geschil ... schakel samen de kantonrechter in
Als er een kink in de kabel is
Als werkgever en werknemer een probleem hebben, zien we in de praktijk een aantal stappen:
- Meestal worden geschillen onderling opgelost.
- Lukt dat niet, dan komt er een traject van mediation in zicht.
- Als dit geen oplossing biedt, lijkt een gerechtelijke procedure onvermijdelijk. Doorgaans kiest een van de partijen voor het inschakelen van de kantonrechter en wordt de ander plots geconfronteerd met een procedure. De wil om er onderling uit te komen, verdwijnt dan vrij snel.
Doorprocederen. Sinds de Wet werk en zekerheid kan zowel werkgever als werknemer naar hartenlust doorprocederen. Tip. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen. Artikel 96 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering bepaalt namelijk dat partijen samen naar de kantonrechter van hun keuze kunnen als het gaat om bijvoorbeeld de uitleg van afspraken in een overeenkomst. Zij kunnen dan vragen om een beslissing.
Kantonrechter voor arbeidsgeschillen. De kantonrechter is een onderdeel van de rechtbank. Bij arbeidsrechtelijke kwesties is de kantonrechter bevoegd en hoeven partijen niet naar de rechtbank. De procedure bij de kantonrechter is goedkoper dan bij de rechtbank en een advocaat is niet verplicht. Tip. Juridische hulp is wel zinvol, ook een jurist of juridisch adviseur kan u bijstaan.
Andere manieren om er uit te komen
Samen naar de rechter. U kunt samen met uw werknemer naar de kantonrechter stappen voor een oordeel. De locatie mag u samen kiezen. Van belang is dat u hier allebei voor kiest en hierom nadrukkelijk verzoekt.
Waarom samen naar de rechter gaan?
Voor welk geschil? Niet alle zaken lenen zich er voor om samen naar de rechter te stappen. Als er een geschil is tijdens het dienstverband, is dit een goede keuze. Denk aan onenigheid over de uitleg van een bepaling in de arbeidsovereenkomst, over de werktijden, de hoogte van het loon, het vastleggen van de afspraken bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst of een bonus.
Geen hoger beroep. Beide partijen hebben in deze gerechtelijke procedure veel invloed op de wijze waarop deze wordt gevoerd. Partijen krijgen ook op korte termijn duidelijkheid over het geschil, onder andere omdat ze kunnen afspreken dat ze afzien van hoger beroep. Dit voorkomt eindeloos doorprocederen!
Wat kunt u hiermee? In de praktijk wordt niet vaak geprocedeerd op grond van dit artikel, terwijl het juist zo praktisch en oplossingsgericht kan zijn. Partijen houden samen de regie in handen. De relatie tussen de werkgever en de werknemer blijft beter in stand.
Hoe dan? In principe kunt u samen met de werknemer een verzoekschrift opstellen en dit indienen bij de kantonrechter. Hierin zet u dan samen met uw werknemer de standpunten van beide partijen. Vervolgens verzoekt u samen met uw werknemer de (griffie van de) rechtbank uitspraak te doen over het geschil. Tip. U mag de procedure zelf voeren, zonder een advocaat of juridisch adviseur in te schakelen, maar wij adviseren u toch u te laten bijstaan. De kosten verdient u snel terug doordat de procedure dan sneller zal gaan.