Geen risico met koopprijs aandelen!
‘Even snel’. In de praktijk komt het geregeld voor dat zakelijke klanten bij de notaris binnenlopen om een overdracht van aandelen ‘even snel’ te regelen. Dat moet nu eenmaal via de notaris. De accountant heeft nog geen tijd gehad om de jaarrekening op te maken, dus over de waarde van de aandelen is niet veel bekend. De aandelen worden dan voor een voorlopige koopprijs overgedragen. De rest wordt later wel geregeld (of niet!).
Registratie. Daarbij wordt vergeten dat de fiscus meekijkt, want alle notariële akten moeten verplicht worden geregistreerd bij de fiscus. De fiscus is dus op de hoogte van de inhoud van alle akten. Als hij het niet vertrouwt, zullen de notaris, de koper en de verkoper daar snel van horen.
- Te laag. Blijkt dat de koopprijs te laag is vastgesteld, dan moet de koper over het bedrag van de werkelijke waarde van de aandelen schenkbelasting betalen. Het tarief is 30% of 40%, dus dat kan oplopen.
- Te hoog. Is de kooprijs te hoog vastgesteld, dan zal de fiscus al snel denken dat er sprake is van witwaspraktijken. Als er voor een koopprijs van € 650.000,- aandelen worden overgedragen die achteraf niets waard blijken te zijn, dan zal al snel de FIOD op de stoep staan.
Ons advies |
Beter is het om met de vaststelling van de kooprijs geen risico te lopen en desnoods maar even te wachten met de overdracht van de aandelen. De volgende drie aandachtspunten zijn daarbij belangrijk:
|