PERSONEEL - 19.09.2017

Een getuigschrift bij vertrek?

Als een werknemer bij u vertrekt, kan dat in goede of slechte verstandhouding. Maar wat nu als uw werknemer u vraagt om een getuigschrift? Moet u daaraan dan altijd meewerken? Wat mag u daarin verklaren en wat niet?

Getuigschrift?

Een getuigschrift is een verklaring van een werkgever dat de werknemer gedurende een bepaalde periode in dienst is geweest, hoeveel uren hij werkte en in welke functie.

Als werkgever bent u wettelijk verplicht om bij het einde van de arbeidsovereenkomst zo’n getuigschrift uit te reiken als de werknemer daarom vraagt. Maar wat mag u daarin verklaren? En wat mag u daarin zeker niet verklaren?

Wat moet erin staan?

U bent verplicht om een aantal zaken op te nemen in het getuigschrift. Bestaat het getuigschrift alleen maar uit deze verplichte zaken? Dan spreekt men van een ‘neutraal getuigschrift’. Hierin moet staan:

  1. de aard van de verrichte arbeid (c.q. welke functie en werkzaamheden betrof het?);
  2. de arbeidsduur per dag of per week;
  3. de begin- en einddatum van het dienstverband.

Verzoek van werknemer. Als de werknemer er expliciet om vraagt, moet u ook nog het volgende opnemen in een getuigschrift:

  1. een opgave van de wijze waarop de werknemer zijn werk heeft gedaan;
  2. de wijze waarop de arbeidsovereenkomst geëindigd is;
  3. indien de arbeidsovereenkomst door de werkgever is opgezegd de reden van opzegging.

Let op. Alleen als de werknemer dat wil, mag u in een getuigschrift opnemen hoe hij zijn werk deed en waarom en hoe hij is vertrokken.

Inhoudelijk niets negatiefs of onjuists

U mag geen onjuiste of negatieve omschrijving van de wijze van functievervulling geven. Was u (op goede gronden) niet tevreden? Dan mag u dit enkel opnemen in het getuigschrift als uw werknemer vraagt om op te nemen hoe hij zijn werk heeft uitgevoerd. Tip. Indien de werknemer de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd en hij daardoor schadeplichtig (zoals het niet uitwerken van de opzegtermijn) is geworden, mag u dat zonder toestemming wel in het getuigschrift vermelden.

Positief getuigschrift. Aan de andere kant mag u ook geen onjuiste positieve omschrijving van de wijze van functievervulling geven. Let op. Een werknemer kan geen positief getuigschrift opeisen. Als werkgever kunt u aansprakelijk worden gehouden voor de schade als er in het getuigschrift onjuistheden staan vermeld.

Gevolgen? Als werkgever kunt u aansprakelijk worden gehouden voor de schade, als u geen of geen volledig getuigschrift verstrekt of als u een getuigschrift verstrekt met onjuistheden. Bijvoorbeeld als u in het getuigschrift schrijft dat u uitermate tevreden was, terwijl dit niet zo was. De potentiële nieuwe werkgever wordt hierdoor immers ook misleid en kan hierdoor dus schade leiden. Die kan dan een schadevergoeding van u vorderen (art 7:656-5 BW) . Hetzelfde geldt ook als u een onjuiste negatieve invulling geeft aan het getuigschrift. Als de medewerker hierdoor schade leidt, kan hij ook op basis van art. 7:656-5 BW een vergoeding van de geleden schade op u verhalen.

Een modelgetuigschrift kunt u downloaden via http://tipsenadvies-bouw.nl/download (BW 20.02.06).

Enkel als uw werknemer hierom verzoekt, bent u verplicht een getuigschrift af te geven. Vermeld nooit onwaarheden of onjuistheden, ook als u meent dat deze positief zijn. Een volgende werkgever kan daardoor namelijk ook schade ondervinden die op u te verhalen is. Download ons basismodel.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01