Economisch herstel, hoe speelt u hier fiscaal handig op in?
Belastingtarief. Winst maken is natuurlijk mooi maar (te) veel belasting betalen niet. Dus is het goed reeds nu stil te staan bij uw fiscale winst over 2017. Als u verwacht een sterk resultaat neer te zetten, dan is het zinvol om alvast na te denken over de mogelijkheden om deze winst fiscaal te beperken. Immers, zowel in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting kennen we progressie. Hoe meer winst u maakt, hoe meer belasting u relatief betaalt.
Investeringsaftrek
Een methode om uw fiscale winst te beperken is het doen van een investering. Helaas mogen de kosten hiervan niet geheel in dit jaar in aftrek worden gebracht. Een investering moet namelijk afgeschreven worden. In de regel geldt hiervoor een termijn van vijf jaar (per jaar 20%), tenzij u te maken heeft met goodwill of onroerend goed. Op onroerend goed dat in de eigen BV wordt gebruikt, kunt u nog maar afschrijven tot 50% van de WOZ-waarde. Op goodwill mag u 10% afschrijven.
Extra aftrek. Naast deze afschrijvingstermijn kan uw winst verder worden verlaagd door aanspraak te maken op een investeringsaftrek. Zo kennen we in Nederland allereerst de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Op basis hiervan mag u tot maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag extra aftrekken van uw fiscale winst. U moet dan wel op jaarbasis voor minimaal € 2.300,- investeren.
Nog meer aftrek. Daarnaast kent de fiscale wetgeving ook de milieu-investeringsaftrek (max. 36% aftrek) en de energie-investeringsaftrek (55% aftrek). Dit zijn fiscaal aantrekkelijke regelingen die gelden voor investeringen die minder belastend voor het milieu of energiebesparend zijn. Deze komen bovenop de KIA. Hierbij kunt u denken aan een elektrische bestelauto of een waterbesparende installatie.
Tip. Ga na welke investering voor uw onderneming het meeste belastingvoordeel oplevert. Doe deze investering nog voor het einde van het jaar, waardoor deze meetelt in 2017.
Voorziening
Een tweede manier om uw winst te verlagen is het vormen van een voorziening. Daarbij worden toekomstige uitgaven reeds nu in aanmerking genomen. Reden hiervoor is dat de oorzaak van deze kosten in het huidige jaar liggen, bijv. voorzieningen voor groot of periodiek onderhoud (bijv. schilderwerk bedrijfspand), reorganisaties, milieuschade, enz.
Onderhoudsplan. Denk hierbij dus bijv. aan een onderhoudsvoorziening voor een pand of machine. Het vormen van een dergelijke voorziening mag niet zomaar. U zult deze moeten kunnen onderbouwen. Stel samen met uw leverancier een onderhoudsplan op als leidraad.
Tip. U mag in 2017 reeds verlopen jaren waarop dit onderhoud ziet wel ineens meenemen. Dus wanneer de toekomstige kosten uit 2014 t/m 2016 nog niet zijn voorzien, mag u deze meenemen in 2017.
Ons advies |
Hoe doet u dat correct? Het vormen van een voorziening mag fiscaal, mits u zorgt dat er voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:
|
Download het model ‘Werken met een fiscale voorziening’ van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 01.06.04).