Checklist voor uw powerbank
Interne batterij
Een powerbank is een externe herlaadbare batterij voor uw smartphone of tablet. Meestal bevat die een lithium-ion-accu en in sommige gevallen de lithium-polymeer-variant. Beide types hebben hun voor- en nadelen. Een goede vergelijking vindt u bij RAVPower ( https://goo.gl/BpwKZo ).
Oplaadmogelijkheden
Een powerbank moet u uiteraard vooraf opladen door die aan de usb-poort van uw computer te hangen. Opladen via het stopcontact kan ook (en gaat trouwens veel sneller), maar niet alle powerbanks worden geleverd met een stekker(kabel). Reken gemiddeld op drie tot vijf uur voor een volledige laadbeurt, maar accu’s met een erg grote capaciteit (zie verder) vergen meer tijd. Er bestaan ook powerbanks die u kunt opladen via een meegeleverd zonnepaneeltje.
Aansluitingen
De powerbank verbinden met uw smartphone of tablet gebeurt eveneens via usb. Enkele modellen zijn uitgerust met de zgn. Qi-technologie, waardoor opladen simpelweg kan door uw mobiele toestel erop te leggen (via inductie). Is uw smartphone zelf niet voorzien van een Qi-ontvanger, dan kunt u daarvoor een Qi-hoesje of -sticker kopen.
Capaciteit
De capaciteit van de powerbank wordt uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om te weten welk capaciteit de accu van uw smartphone heeft. Dat vindt u in de handleiding of via Google. Moet uw powerbank uw smartphone in één keer volledig kunnen opladen, dan moet die minstens dezelfde capaciteit hebben. Een powerbank van 5.000 mAh volstaat meestal. 10.000 mAh is bestemd voor intensief gebruik, en nóg hogere capaciteiten zijn alleen nuttig om meerdere dagen te overbruggen of verschillende toestellen tegelijk op te laden.
Stroomsterkte
Ook de stroomsterkte van de output is belangrijk. Die wordt uitgedrukt in ampère (A). Hoe hoger dit getal, hoe sneller uw smartphone oplaadt. Bij de meeste powerbanks schommelt de stroomsterkte tussen 1 en 3,5 A. Minder ampère vermijdt u het best. Wilt u ook een tablet kunnen opladen, dan heeft u minstens 2 A (en liefst 7.500 mAh) nodig. In principe kan dat ook met een powerbank van 1 A, maar dat verloopt erg traag. Tip. Er bestaan powerbanks met meerdere outputs, bv. een van 1 A voor smartphones en een van 2 A voor tablets.
Formaat
Een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh of meer is meestal relatief groot en zwaar. Volstaat voor u een beperkt model voor noodsituaties, dan vindt u compactere modellen ter grootte van een aansteker, bankkaart, balpen of sleutelhanger. Er bestaan ook modellen die water- en/of stofbestendig zijn.
Prijs
Al deze aspecten bepalen de prijs van een powerbank. Online vindt u heel wat onafhankelijke vergelijkingen en koopwijzers terug. De prijzen variëren tussen € 10 en € 75.