NOTARIS - 24.05.2017

‘Wet beperking gemeenschap van goederen’ en vastgoed

Per 1 januari 2018 treedt de wet in werking die de beperking van de gemeenschap van goederen regelt. Heeft deze nieuwe wet ook gevolgen voor de eigendom van vastgoed? Hoe zit dat?

Huidig systeem

Boedelmenging. Als mensen nu trouwen zonder huwelijkse voorwaarden op te maken, trouwen zij in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat, op een paar uitzonderingen na, alle goederen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden, oftewel: er is sprake van boedelmenging. Als de echtgenoten willen afwijken van het wettelijke systeem, moeten zij huwelijkse voorwaarden opstellen.

Martijn is eigenaar van een woning. Hij trouwt met Vera in gemeenschap van goederen. De woning valt daardoor in de gemeenschap van goederen.

Schenking of erfenis. Ook als een van de echtgenoten een erfenis krijgt of iets geschonken krijgt, vallen de betreffende zaken in de gemeenschap. Als de erflater of de schenker wil dat de nalatenschap of hetgeen wat geschonken is alleen aan de verkrijger ten goede komt, zal hij een uitsluitingsclausule moeten opnemen.

Nieuw systeem

Wat verandert er? Onder het nieuwe recht verandert er nogal wat. Om te beginnen blijven de goederen die de echtgenoten ieder voor het huwelijk hadden van hen privé.

Onder het nieuwe recht blijft de woning ook na zijn huwelijk met Vera privébezit van Martijn.

Schenking of erfenis. Ook als een van de echtgenoten een woning erft of geschonken krijgt, valt deze in het privévermogen van de verkrijger. Zelfs zonder dat er een uitsluitingsclausule is.

Tijdens het huwelijk verkregen. Het gevolg van de nieuwe regeling is dat in principe alleen in de (beperkte) gemeenschap valt wat door de echtgenoten tijdens het huwelijk wordt verkregen. Ook de goederen die de echtgenoten voor het huwelijk al samen in eigendom hadden, gaan tot de gemeenschap behoren. Let op. Dat geldt ook als dat niet in een fiftyfiftyverhouding was. Door het maken van huwelijkse voorwaarden kan hiervan worden afgeweken.

Martijn en Vera hebben voor hun huwelijk een woning gekocht. Martijn is daarbij voor 40% eigenaar geworden en Vera voor 60%. Vervolgens gaan zij trouwen zonder het maken van huwelijkse voorwaarden. De woning wordt daarmee in de gemeenschap getrokken.

Drie soorten vermogens. Er kunnen bij een huwelijk in gemeenschap van goederen drie soorten vermogens zijn: het gemeenschapsvermogen en de privévermogens van beide echtgenoten. Onder het huidige systeem is dat ook al zo. De verwachting is echter dat er onder de nieuwe wet veel vaker sprake zal zijn van privévermogens.

Vergoedingsrechten. Daarmee is de kans groot dat de vermogens door elkaar heen gaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de echtgenoten samen een huis kopen dat voor een gedeelte met privémiddelen van een van hen wordt betaald. Die echtgenoot krijgt dan een vergoedingsrecht.

Wat adviseert u?

Door de gewijzigde regels is het van groot belang dat uw cliënten met huwelijksplannen zich tijdig laten voorlichten over de gevolgen. Het opmaken van huwelijkse voorwaarden kan zeker zinvol zijn. Ook het bijhouden van een goede administratie tijdens het huwelijk is erg belangrijk.

Door de nieuwe wet inzake de beperking van de gemeenschap van goederen zal er meer sprake zijn van privévermogens. Adviseer uw cliënten zich voor het huwelijk goed te laten voorlichten door de notaris over de vermogensrechtelijke gevolgen en alles goed vast te leggen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01