GEZONDHEIDSRECHT - 18.05.2017

Wel of geen geneeskundige verklaring afgeven?

Het is een bekend dilemma: uw patiënt vraagt u om een geneeskundige verklaring, maar dat is niet in lijn met het standpunt van de KNMG. Waarom mag dat niet? En wat kunt u als behandelend arts dan wel voor uw patiënt doen?

Wat is een geneeskundige verklaring? Een geneeskundige verklaring is een verklaring van u als arts, over een patiënt die bij u onder behandeling staat of stond. U geeft een op medische gegevens gebaseerd oordeel over uw patiënt en zijn of haar gezondheidstoestand. Vaak is het doel van zo’n verklaring dat u als behandelaar aangeeft dat uw patiënt iets wel of juist niet kan of mag doen. Ook kan zo’n verklaring nodig zijn om te bepalen of een patiënt recht heeft op een bepaalde voorziening.

KNMG zegt: niet doen!

Advies. De KNMG adviseert om geen geneeskundige verklaringen af te geven over uw ‘eigen’ patiënten. U mag, met toestemming van uw patiënt, wel feitelijke medische informatie verstrekken. Let op. Ook de tuchtrechter vindt dat een behandelaar geen geneeskundige verklaringen mag afgeven over zijn eigen patiënten.

Belangenconflict voorkomen. Als arts moet u zich in de eerste plaats kunnen concentreren op de behandeling van uw patiënt. Voor een goede behandelrelatie is het belangrijk dat u een vertrouwensband kunt opbouwen, zodat de patiënt u alle belangrijke informatie over zijn gezondheidstoestand zal toevertrouwen. Om uw werk goed te kunnen doen, is het daarom belangrijk dat u als arts niet in een belangenconflict verzeild raakt.

Scheiding. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een strikte scheiding bestaat tussen uw rol als behandelaar en een eventuele rol bij het afgeven van een medische verklaring. Als arts moet u immers uw patiënt de best mogelijk zorg verlenen, terwijl het afgeven van een geneeskundige verklaring een objectief oordeel veronderstelt.

Niet buiten uw deskundigheid treden

Andere criteria. Als behandelend arts weet u vaak niet wat de exacte criteria zijn om bijvoorbeeld een bepaalde voorziening al dan niet toe te kennen. Daardoor is het vaak niet mogelijk om hierover een goed oordeel te geven. Voor de patiënt is het van belang dat de arts die een geneeskundige verklaring afgeeft, weet wat voor de beoordeling wél van belang is en wat niet.

Hoe kunt u uw patiënt wel helpen?

Het is natuurlijk niet prettig dat u uw patiënt de door hem gevraagde geneeskundige verklaring niet kunt verstrekken, maar u kunt op dit vlak wel degelijk iets voor hem of haar betekenen.

Eigen verklaring. Adviseer uw patiënt om, bij de instantie die vraagt om een geneeskundige verklaring, te informeren of hij kan volstaan met een ‘eigen verklaring’ over zijn gezondheidstoestand.

Uittreksel medisch dossier. Op het uitdrukkelijke verzoek van uw patiënt (leg dit schriftelijk vast!) kunt u aan de betrokken instantie een uittreksel van het medisch dossier verstrekken met de relevante feiten over diens gezondheidstoestand. Let op. Beperk u tot de feiten en geef in dit uittreksel geen (op deze feiten gebaseerd) oordeel.

Verwijzen naar andere arts. Verwijs uw patiënt naar een collega bij wie hij niet in behandeling is. Vertel hem dat u met zijn instemming wel informatie aan deze andere arts mag verstrekken.

Gebruik het ‘KNMG weigeringsbriefje’ (in vier talen) van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (PS 10.05.02).

Als behandelend arts mag u volgens de KNMG (en de tuchtrechter) geen geneeskundige verklaring afgeven. Leg uw patiënt uit waarom u dit niet mag doen en wijs hem erop dat een ‘eigen verklaring’ vaak ook voldoende is. Zo niet, verwijs dan naar een collega.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01