Ook aandacht voor termijnen bij digitaal bezwaar
Niet eens met belastingaanslag. Onze maatschappij wordt digitaler en daar doet de fiscus aan mee. Zo kunt u nu steeds vaker digitaal bezwaar en beroep aantekenen, bijvoorbeeld als u het met uw aanslag oneens bent. Dat is makkelijk, snel en goedkoop. Neem wel de voorwaarden in acht, anders wordt u in het ongelijk gesteld, nog voordat uw bezwaar of beroep behandeld is. Let op. Kleinere kwesties, zoals parkeerbelasting, kunt u wellicht zelf afhandelen. Bij grotere belangen is het doorgaans verstandig uw adviseur of een andere deskundige erbij te betrekken.
Termijn
Iedere seconde telt. De termijn voor het indienen van een bezwaar, beroep of hoger beroep is in het algemeen zes weken na de dagtekening van de aanslag. Deze termijn luistert nauw. Een dag of zelfs een paar seconden te laat is al fataal. Er is bij ‘papieren’ bezwaar en beroep een marge ingebouwd. Let op. Die marge is er echter niet bij digitaal bezwaar en beroep, zoals een collega van u onlangs pijnlijk ervoer. Hoe dan?
Zes weken. Een papieren bezwaar en beroep is tijdig ingediend als het ontvangen is binnen zes weken na de dagtekening van de aanslag waartegen u bezwaar of beroep aantekent. Die zes weken vangen aan op de dag na de dag van de dagtekening. Op deze termijn bestaat een uitzondering.
Per post. Heeft u het bezwaar- of beroepschrift binnen deze zes weken op de post gedaan én is het binnen zeven weken ontvangen, dan is het ook nog op tijd. Een collega van u dacht van deze ‘verlengde’ termijn ook digitaal te kunnen profiteren, maar deze vlieger ging niet op.
Geen digitale termijnverlenging
Uw collega had zijn beroepschrift digitaal ingediend in de zevende week na ontvangst van de naheffingsaanslag parkeerbelasting. Hij was van mening dat dit ook nog als ‘tijdig’ moest worden aangemerkt, omdat ook bij papieren post een verlenging van een week van de termijn mogelijk is.
De rechter was het hiermee niet eens, 03.05.2017 (GHSHE:2017:883) . De site https://www.rechtspraak.nl meldt weliswaar dat een beroep al dan niet digitaal kan worden ingediend, maar als hiervoor wordt gekozen gelden de hiervoor opgestelde spelregels. Deze voorzien niet in een uitloop van een week, in verband met welke oorzaak dan ook. Een digitaal bezwaar of beroep moet dus hoe dan ook binnen zes weken ontvangen zijn.
Wanneer van belang? De uitspraak maakt duidelijk dat termijnverlenging bij digitaal procederen niet mogelijk is. Houd hier rekening mee als u ervoor kiest zelf bezwaar of beroep aan te tekenen. De praktijk leert dat dit vooral voorkomt bij eenvoudige zaken en belastingsoorten met een beperkt financieel belang. Het betreft vooral de WOZ-beschikkingen, naheffingen parkeerbelasting en toeslagen. Logisch ook, want bij een gering financieel belang zijn de kosten van een adviseur veelal hoger dan de te veel betaalde belasting.
Houd rekening met vertraging! Houd er bij digitaal procederen rekening mee dat de termijn fataal is. Als, door welke oorzaak dan ook, uw digitale bezwaar of beroep niet tijdig binnen is, trekt u dus aan het kortste eind. Systeemstoringen, maar ook vertragingen bij het aanvragen van de benodigde DigiD-code, zijn geen excuus. Wacht dus niet tot het laatste moment met het (digitaal) indienen.