ADMINISTRATIE - 15.05.2017

Omzetten en inkopen splitsen of is 6% en 21% voldoende?

Het lijkt zo aantrekkelijk: hoe minder mutaties uw boekhouder hoeft uit te splitsen, hoe goedkoper u uit bent. Het wordt alleen duurkoop als later tijdens een controle blijkt dat u hierdoor zaken over het hoofd heeft gezien.

Soms is het ook niet nodig. Heeft u bijv. een vrij homogene omzetgroep, dus u verkoopt overwegend snacks (6%) of hoofdzakelijk bier (21%), dan is een splitsing van de omzetten/inkopen binnen zo’n groep van 6% (frisdranken, koffie, alcoholvrij bier, mineraalwaters, keuken etc.) of 21% (bieren, wijnen, mixdranken, gedistilleerd etc.) niet nodig of onwenselijk. Maar het kan ook wenselijk zijn.

De brutowinstmarge

De brutowinstmarge is uw winst uitgedrukt in een percentage. Deze wordt berekend door de inkopen van de omzet af te trekken. Het bedrag wat overblijft is de brutowinst in geld. Door dit bedrag te delen door de omzet en te vermenigvuldigen met 100% ontstaat de brutowinstmarge. Dit percentage geeft de procentuele verhouding van de winst tot de omzet weer. Dit percentage vindt u meestal in uw winst- en verliesrekening.

Kostenbesparing? In het kader van kostenbesparing wordt er dus wel eens voor gekozen om de omzetten en de inkopen op Ă©Ă©n hoop te gooien. De brutowinstmarge wordt zo sneller berekend. En als de brutowinstmarge gelijk is aan de marges van de voorgaande jaren, is er toch niks aan de hand? Maar is dat ook zo? Tijd voor een voorbeeld.

Omzet € 100.000,-
Inkopen €   32.000,-
Brutowinst €   68.000,-
Brutowinstmarge € 68.000,-/€ 100.000,- x 100% 68%

Uit de winst- en verliesrekening die u van uw boekhouder heeft ontvangen, blijkt dat u een brutowinstmarge haalt van 68%. Nou, mooie marge zult u denken, niks mis mee, toch? Totdat u de omzet en de inkoop uitsplitst per omzetgroep ... Dan blijkt plots de biermarge een stuk lager dan dat u waarschijnlijk gedacht had. Dat tekort wordt verbloemd door de omzetgroepen die het wel goed doen.

Groepen Omzet inkoop Bruto-winst Bruto- winstmarge
Bier €   35.000,- € 13.300,- € 21.700,- 62%
Wijn €   10.000,- €   3.000,- €   7.000,- 70%
Fris €   15.000,- €   4.500,- € 10.500,- 70%
Koffie/thee €     7.500,- €   2.250,- €   5.250,- 70%
Keuken €   32.500,- €   8.950,- € 23.550,- 72%
Totaal € 100.000,- € 32.000,- € 68.000,-

De Belastingdienst graaft diep(er)

Van de hoed en de rand. Zoals u weet, is de Belastingdienst vooral in de horeca zeer alert op afwijkende brutowinstmarges. Bij een controle kijkt men dan ook niet alleen naar uw globale winstmarge, maar berekent deze vooral graag apart voor uw bier, wijn, fris, koffie/thee en keuken. Worden er in een omzetgroep onverklaarbare of brancheafwijkende marges geconstateerd? Dan kunt u hierdoor problemen krijgen, omdat de fiscus dan al snel vermoedt belastingcenten misgelopen te hebben. Tip. Wees de Belastingdienst een stap voor en laat uw boekhouder de omzetten en inkopen per omzetgroep apart administreren. Zo constateert u tijdig afwijkingen in marges en kunt u de oorzaak achterhalen.

Doe het voor uzelf en niet voor de fiscus! U heeft er immers alle belang bij dat uw horecabedrijf datgene oplevert wat u voor ogen had. Tip. Het hoeft helemaal niet enkel te gaan om het weerleggen van vermoedens van gesjoemel. Inzicht en controle kunnen immers ook fraude, diefstal en een verkeerde prijsstelling aan het licht brengen.

Laat uw boekhouder de omzetten en inkopen per omzetgroep apart administreren. Zo constateert u tijdig afwijkingen in marges en kunt u de oorzaak achterhalen en tijdig bijsturen als dat nodig is. Zo bent u bovendien de Belastingdienst een stap voor.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01