Meer of minder winst, toeslagen aanpassen?
Lezersvraag. Een collega, wiens winst in de lift zit dit jaar, had een vraag over zijn toeslag. Door een verwachte winststijging in zijn café, zou de toeslag dit jaar minder moeten zijn. Hij ontving echter vrijwel dezelfde maandbedragen als vorig jaar. Zijn vraag was: “Hoe verander ik dat, want ik wil later niet fors terug moeten betalen?”.
Voorschot
U bent aan zet ... Een toeslag hoeft u maar Ă©Ă©n keer aan te vragen. De Belastingdienst gaat er daarna van uit dat u recht houdt op de toeslagen en berekent de hoogte ervan op basis van de bij hen bekende gegevens. Kloppen die niet meer, dan moet u wijzigingen zelf doorgeven. Zoals een verandering in de hoogte van de winst.
Wat is daarop van invloed? Een wijziging in de hoogte van de winst, positief en negatief, betekent ook dat u meer of minder toeslagen ontvangt. Let op. Ook wijzigende aftrekposten, zoals hypotheekrente, zorgkosten of de aankoop of afkoop van een lijfrente, kunnen meer of minder toeslag opleveren. Wijzigende omstandigheden, zoals verhuizing van een koop- naar een huurwoning, inkomsten van uw partner of echtscheiding, zijn ook van invloed. U moet dus zelf de vinger aan de pols houden als u problemen wilt voorkomen.
Te veel vermogen telt ook mee
Niet alleen uw winst! Voor alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, is het ook van belang dat u niet te veel vermogen heeft. De peildatum hiervoor is 1Â januari van ieder jaar. Heeft u voor die tijd bijv. uw huis verkocht of een erfenis gehad, dan kan het nodig zijn uw toeslag stop te zetten.
Wijzigingen digitaal doorgeven
U kunt wijzigingen met uw DigiD digitaal doorgeven via de site van de Belastingdienst ( https://www.belastingdienst.nl ). Als u recht heeft op meer toeslag en dus te weinig krijgt, is dit raadzaam, maar als u te veel krijgt, is het noodzakelijk. Te veel ontvangen toeslag moet u immers terugbetalen en als u de euro’s al heeft ontvangen en uitgegeven, kan dat problematisch zijn voor uw financiële situatie.
Terugbetalen. U moet de te veel betaalde toeslag ineens of naar keuze in termijnen terugbetalen. In het laatste geval betaalt u wel rente. De Belastingdienst kan soms ook de te veel ontvangen toeslag verrekenen met de nog te ontvangen toeslag, als u deze toeslag nog steeds krijgt. De toeslag die u krijgt, moet in dat geval wel minstens € 20,- per maand zijn. Wat u aan toeslag krijgt, moet natuurlijk ook meer zijn dan wat u per maand moet terugbetalen. U moet het bedrag in maximaal 24 maanden terugbetalen, tenzij het minder is dan € 480,-. In dat geval moet u sneller terugbetalen, dus in minder termijnen.
Betalingsregeling. Als terugbetalen problemen oplevert, kunt u om een betalingsregeling vragen. Of u die krijgt, hangt ervan af of u bijv. geen overwaarde op uw woning heeft of een te dure auto. Als u de regeling krijgt, betaalt u een lager maandbedrag over een langere periode.
Komt u door de terugbetaling zelfs onder het bestaansminimum, dan kunt u de Belastingdienst verzoeken rekening te houden met de zogenaamde beslagvrije voet. Afhankelijk van uw situatie wordt bekeken welk bedrag u zeker nodig heeft om van te leven en wordt hiermee rekening gehouden.