Let op misbruik adviesbureaus premiekorting
Premiekortingen
Oudere of werknemer met beperking. Inmiddels zijn er diverse doelgroepen waarvoor aanspraak kan worden gemaakt op een premiekorting. Denk hierbij aan een uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder of een arbeidsgehandicapte.
Laag inkomen. Sinds dit jaar kennen we ook het zogeheten ‘lage-inkomensvoordeel’ (LIV). Deze regeling maakt het mogelijk om werknemers met een loon tot 125% van het minimumloon in dienst te nemen en te houden. U krijgt als werkgever hiervoor namelijk een tegemoetkoming in de loonkosten die kan oplopen tot € 2.000,- per jaar.
Doelgroepverklaring
Van het UWV. Belangrijk bewijsstuk bij het verkrijgen van een premiekorting is de zogeheten ‘doelgroepverklaring’. Dit is een verklaring die door het UWV wordt afgegeven waarin staat dat iemand is opgenomen in het doelgroepregister. De verklaring dient als bewijsstuk. Als een werknemer over een doelgroepverklaring beschikt, dan kunt u als werkgever aanspraak maken op een premiekorting.
Uitkeringsgerechtigden. Deze doelgroepverklaring heeft u bijvoorbeeld nodig bij werknemers die voorheen een Wajong-uitkering of een WSW-indicatie (sociale werkplaats) hadden. Zo is het duidelijk dat u een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt.
Malafide adviesbureaus
Misbruik. Onlangs is gebleken dat er door adviesbureaus nog wel eens misbruik wordt gemaakt van deze premiekortingen. Omdat de beloning van deze adviesbureaus meestal een percentage van de behaalde premiekorting omvat, hebben zij er belang bij om zoveel mogelijk korting binnen te halen.
Inval FIOD. Of de binnengehaalde premiekorting ook terecht is toegekend, is een ander verhaal. Zo werd onlangs bekend dat de FIOD doorzoekingen heeft gedaan in een pand van een adviesbureau dat adviseert over premiekortingen. Zij hebben blijkbaar doelgroepverklaringen vervalst om daarmee zoveel mogelijk premiekorting voor hun cliënten te realiseren en daarmee hun eigen verdiensten te maximaliseren.
Werkgever blijft verantwoordelijk
Terugvorderen. Als werkgever blijft u echter altijd zelf verantwoordelijk voor de juiste afdracht van loonbelasting en premies. Dit betekent dat de Belastingdienst de te veel geclaimde premiekorting gaat terugvorderen bij de werkgever. Het adviesbureau heeft echter dan haar (veel te hoge) vergoeding al binnen en is mogelijk met de noorderzon vertrokken.
Speciaal team Belastingdienst. De Belastingdienst heeft inmiddels een speciaal team samengesteld dat dit soort misstanden gaat bestrijden. Let op. Wij adviseren u dan ook alleen in zee te gaan met bonafide adviesbureaus. Laat u niet verleiden door snelle jongens die u gouden bergen beloven. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook te mooi om waar te zijn! Tip. Bij grote bedragen kunt u de Belastingdienst vragen een controle op de aangiften loonbelasting uit te voeren, zodat u zeker weet dat het bureau geen onterechte premiekortingen aanvraagt.